Tohumculuk sektöründe geniş kapsamlı toplantı
Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, Türkiye Tohumcular Birliği'nin (TÜRKTOB) diğer yönetim...
Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, Türkiye Tohumcular Birliği’nin (TÜRKTOB) diğer yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim (BÜGEM) Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ile yapılan toplantıya katıldı. Toplantıda fidancılık sektörü ve fidan destekleri de ayrıntılı olarak değerlendirildi.
BÜGEM Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, pandemi ve kuraklığın başta hububat grubu olmak üzere stratejik ürünler üzerindeki baskıyı arttırması ve Türkiye’nin meyve-sebze üretiminde kendine yeterliliği konusunda bir sorunu olmaması nedeniyle meyve üretimi ve fidancılıkta destekleme politikalarında değişik yapmak için çalışmalara başlandığını ifade etti.
BÜGEM Genel Müdürü Dr. Hasdemir, yeni politikaları şöyle özetledi: “Mevcut meyve bahçelerine ek destekler vererek bir dönüşüm yapmayı ya da yeni meyve bahçesi kurulacaksa iklim değişikliklerinin ani etkilerine açık olan taban araziler yerine eğimli arazileri öncelemeyi düşünüyoruz. Böylece işlenen tarım alanlarını artıracağız, bozuk orman alanlarını ekonomiye kazandıracağız. Bu kapsamda fidan desteklerini çeşit değiştiren üreticilerimize ve eğimli arazilerde meyve bahçesi kurulması için vereceğiz. Hatta üreticimizi teşvik etmek için bu alanlarda fidan desteklerini artırabiliriz. Fidancılık sektörünün gelişiminden çok memnunuz, sektörü desteklemeye devam edeceğiz ama taban araziler önceliğimiz olmayacak.”
“Avrupa seviyesini aştı”
Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB)Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Nallı ise Türkiye’de fidancılık sektöründe son yıllarda büyük bir ivme yakalandığını, sektörün üretim ve kalite olarak Avrupa seviyesini aştığını, meyve ve meyve fidancılığında artık bir “Türkiye Markası” olduğunu, 52 ülkeye ihracat yapıldığını ifade ettikten sonra BÜGEM’in politika değişikliği ile ilgili olarak özetle şöyle konuştu:
“BÜGEM’in yeni politikası, ana hedefleri itibariyle doğru olarak değerlendirilebilir ancak mevcut desteklerin miktarı ve desteklerden yararlanma oranı zaten düşük. Biz, uzun yıllardır üretimi kayıt altına almaya uğraşıyoruz ve her geçen yıl kayıtlılık oranımız artıyor. Böylece devletimize daha çok vergi ödüyoruz. Bize verilen destek miktarının dokuz katını ihracat artışı ve vergi gelirlerini düşündüğümüzde ekonomimize geri kazandırmış oluyoruz. Hazırlığı yapılan yeni destekleme politikası, fidancılık sektörünü yeninden merdiven altı üretime yönlendirecek bir etki yapabilir. Bizim endişemiz budur.”
“Destek, sektörü canlandırır”
FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, destekleme politikası ile ilgili taleplerini ise şöyle aktardı: “Fidan üretimine en azından etiket bedeli kadar bir destek verilirse biz sektörü daha çok kayıt altına almış oluruz. Avrupa ile yarışımızda öne geçeriz. Şimdiye kadar verilen desteklerle kayıtlı fidan üretimimizi son 17 yılda 3.5 milyon adetten 47 milyon adete çıkardık. Fidan üretimi, diğer ürünlere benzemiyor. Fidancılık sektörü; yoğun bir emek, teknoloji, bilgi birikimi ve uzun bir üretim dönemi gerektiriyor. Eğer biz fidancılığımızı 1990’lı yıllardaki gibi merdiven altına düşürürsek bu kadar emeğe yazık etmiş oluruz.”
Özcan Çetin