• Haberler
  • Tınaztepeli uzmandan korona hakkında önemli bilgiler

Tınaztepeli uzmandan korona hakkında önemli bilgiler

Geçtiğimiz 10 yıl önceden de eski adıyla Tıp Merkezi olan Tınaztepe Torbalı Hastanesi’nde çalışan Uzm. Dr....

Geçtiğimiz 10 yıl önceden de eski adıyla Tıp Merkezi olan Tınaztepe Torbalı Hastanesi’nde çalışan Uzm. Dr. Filiz Arabacı, yuvasına geri döndü. Tınaztepe’de tekrar göreve başlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olan Dr. Arabacı, ayağının tozuyla son bir yılda tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs hastalığından korunma yollarını anlattı. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüz binlerce kişiye bulaşıp şimdiye dek dünya genelinde 1.2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arabacı, “Koronavirüsün belirtileri arasında ateş, halsizlik ve yorgunluk hissi, ishal, nefes darlığı, tat almada kayıp, koku almada kayıpla tek tek veya birden fazla şikayetle ortaya çıkabilir” dedi.

Koronavirüsünden nasıl korunulur?

Dr. Arabacı, “Dünya Sağlık Örgütü, virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor: Ellerinizi yıkayın, sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının, elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir. Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun. 1.5 metre uzak durmak, havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar” şeklinde konuştu.

Koronavirüs ne kadar ölümcül?

“Dünya Sağlık Örgütü’nün 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 81’i hafif atlatıyor, yüzde 14’ü ciddi geçiriyor, yüzde 5’i ağır hastalanıyor” diye sözlerini sürdüren Dr. Arabacı, “Covid-19’dan ölenlerin oranı ise yüzde 2 ila yüzde 3 arasında. Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda az görüldüğü, 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ise ölümcüllük oranının çok yükseldiği anlaşılıyor ama bildirilen rakamların hepsi güvenilir değil. Her yıl yaklaşık bir milyar kişi, sıradan soğuk algınlığı yaşıyor ve bu hastalıktan ölenlerin sayısı, 290 bin ila 650 bin arasında değişiyor. Grip vakalarının ciddiyeti her yıl değişiyor.

SARS salgınında ölüm oranı, koronavirüse göre çok daha yüksekti ve hastalığa yakalananların yüzde 9’u hayatlarını kaybetmişti ancak koronavirüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin görece uzun olduğu ve ölü sayısının ilerleyen günlerde artabileceği uyarıları da yapılıyor. Henüz salgının boyutları da tam olarak bilinmediği için bu yeni virüsün yol açabileceği ölümlere dair bir tahmin yürütmek zorlaşıyor” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme