“Tedbirlere aynen devam etmemiz gerekiyor”

Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Savaş Sezik, koronavirüs ile mücadelede son durumu ve yapılması...

Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Savaş Sezik, koronavirüs ile mücadelede son durumu ve yapılması gerekenleri belirterek gazetemiz ve TV9 İzmir aracılığıyla vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Koronavirüs ile mücadelede son durum nedir?

Son sokağa çıkma kısıtlamalarından sonra muhtemelen önümüzdeki günlerde daha da faydasını göreceğiz. Hasta sayısında olumlu bir şekilde azalmaya giriyoruz. Tabi bu, hiçbir şekilde bizi maske, mesafe ve hijyen açısından kesinlikle etkilememeli. Tedbirlere aynen devam etmemiz gerekiyor.

Hastaneye ne durumda, hangi belirtiler olduğunda gelinmeli?

İnsanlar, en ufak bir şeyde bile hemen hastaneye gelme girişiminde bulunuyorlar. Herhangi bir şikayetle hastanemize gelen bir kişi, önce hastanenin acil kesiminde karşılanıyor. Burada gerekli olan sorgulamaları yapıldıktan sonra eğer klinikte ateşi, öksürüğü, ciddi kas ağrıları, solunum güçlüğü, ishali ve yurt dışıyla veya pozitif bir hastayla temas öyküleri varsa Covid Polikliniği tarafına alınıyor. O tarafta gerekli olan testleri, tetkikleri yapılıp tedavisi uygunsa başlanarak gerekli uyarılar gerçekleştiriliyor. Hastaneye yatması gereken hastalarımızı hastaneye yatırıyoruz. Evde takip edilmesi gereken hastalar, uyarılarla ve ilaçlarla beraber evine gönderiliyor. Eğer eve gönderdiğimiz hastalarda ciddi bir solunum yetmezliği ve zorluğu olursa bize tekrar başvurmaları şeklinde uyarıyoruz.

Bu hastalıkta kas ağrıları, buna benzer semptomlar biraz ağır seyredebilir. İnsanlar, en ufak bir şekilde ağrıları artınca hemen tekrar hastaneye gelmek istiyorlar. Bu konuda insanları özellikle uyarıyoruz. Ciddi derecede bir nefes darlığı, artan bir solunum güçlüğü olduğu sürece hastaneye başvurmalarını söylüyoruz. Eğer bu şikayetleri olursa hiç beklemeden bize tekrar başvurmalarını belirtiyoruz.

Normal poliklinikler devam ediyor mu? Halkımızda “Devlet hastanesinde diğer poliklinikler hizmet etmiyor” şeklinde bir algı var.

Şu an acil serviste Covid haricinde normal acil kısmımız devam ediyor. Bunun yanı sıra diğer polikliniklerimiz de devam ediyor.

İnsanlar, aşı konusunda tereddüt ediyorlar. Aşı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Şu an dünyada da Türkiye’de de bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Şu an için koruyucu olarak kullanabileceğimiz bir aşımız var. Bunu mutlaka ve mutlaka bakanlığımızın önerileri doğrultusunda yaptırmalıyız. Kimsenin bu konuda çekinmemesi lazım. Gerekli açıklamalar zaten yetkililerce, Bilim Kurulunca ve Sağlık Bakanlığınca yapılıyor. Dışarıda maalesef çok farklı şekilde karşı koymalar var. Buna gerek yok, gerekli açıklamalar yapılıyor. Şu an dediğim gibi tek koruyucu aşı. Mutlaka olmamız gerektiğine inanıyorum.

En çok bulaş, nasıl ve ne zaman gerçekleşiyor?

En çok bulaş, kapalı mekanlarda ve dikkat edilmediği sürece oluyor. Özellikle insanların maske, mesafe ve hijyene dikkat ederken kapalı ortamlarda birbirleri ile iken de bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. Ev içinde bulaşlar da çok görülmeye başlanıyor, yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor. Onun için kapalı alanlarda mutlaka korunmamız, mutlaka ayrı bir şekilde kendimizi izole etmemiz gerekiyor. Maske ve mesafe kurallarına uymalıyız.

Sağlık çalışanları olarak Mart ayından bu yana gerçekten çok yoruldunuz, gerçekten çok fedakarca çalıştınız. Sağlık çalışanları ile ilgili ne söyleyeceksiniz?

Pandemi sürecinin başından beri Ödemiş Devlet Hastanesi özelinde konuşmak istiyorum. Bu bir ateş, bu ateşi söndürmek için birilerinin el uzatması gerekiyordu. Sağlıkçılar, ellerini uzattılar ve hiçbir şekilde korkmadılar. Bu ateşi söndürecek olan biziz, bunun  farkındayız. Başta Ödemiş Devlet Hastanesi’nin tüm personeline, tüm Türkiye’de çalışanlara gerçekten yürekten teşekkür ediyorum. İnsanların korktuğu, kaçtığı, birbirine yaklaşmadığı bu dönemde onlar gerçekten hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan ailelerini bırakarak, onlarla günlerce görüşmeyerek, kendilerini izole ederek hastalarına baktılar. Gerçekten hakları ödenmez. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Özverili çalışmaları devam ediyor, devam da edecek. Halkımızın da bu bilinçte olmasını istiyorum. İnsanlar bu kadar risk altında özveriyle çalışıyorken lütfen maske, mesafe ve hijyen diyorum. Lütfen kurallara uyalım.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme