• Haberler
  • İzmir
  • Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘İnciraltı’ kararına Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘İnciraltı’ kararına Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı

Egeli Gazete’den Cemre Yuvarlak’ın haberine göre 1. sınıf tarım arazisi olan İnciraltı, Tarım ve Orman Bakanlığı...

Egeli Gazete’den Cemre Yuvarlak’ın haberine göre 1. sınıf tarım arazisi olan İnciraltı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “tarım dışı kullanım” alanına çevrilmiş, ardından bölge imara açılmıştı. Ziraat Mühendisleri Odası, bakanlığın İnciraltı hakkında verdiği karara karşı dava açtı.

Dava, İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde görülecek. Dava hakkında verilen dilekçede “Balçova ilçesi, İnciraltı Mahallesi ile Narlıdere İçesi Yeniköy ve Narlıdere Mahalleleri sınırları içerisindeki 452,2171 hektarlık tarım arazisinde yapılması planlanan “İnciraltı Turizm Merkezine ait 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım imar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun kapsamında tarım dışı amaçla kullanımına izin verilmiştir. 21.12.2022 tarih ve E.8116824 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı işlemin; haksız ve hukuka aykırıdır. 1.sınıf tarım toprağı olan dava konusu taşınmazların turizm merkezi olarak imara açılması, tarım arazisi olmaktan çıkarılması 5403 sayılı Kanuna ve Anayasa’ya aykırıdır” deniyor.

Kamu yararı kararı alınmadı

Dilekçede verilen bilgilere göre ayrıca mevzuatta belirlenen şartların oluşup oluşmadığı, alternatif alan bulunup bulunmadığı da araştırılmamış vaziyette.

Dilekçede ayrıca İnciraltı hakkında verilen kararın kamu yararı gözetilmeden verildiği, tarım dışı kullanıma açılan bölgede hala yoğun tarımsal faaliyet yapıldığı, İzmir’de halihazırda nadir bulunan açık ve yeşil alanların büyük bir kısmının bölgede bulunduğu belirtildi; “Dolayısıyla adı ‘Koruma Amaçlı’ olup yapılaşmaya ve betonlaşmaya onay veren planların değil, söz konusu bölgenin özelliklerinin sürdürülebilirliğini koruyan planlamaya ihtiyacı vardır. Söz konusu alanın ‘mutlak tarım arazisi’ ve ‘dikili tarım arazisi’ olduğu hususları göz önüne alındığında tarımsal amaç dışında kullanımının yasalara uygun olmadığı, alana yapılacak her müdahalenin İnciraltı Kent Ormanı ve İnciraltı Lagünü için bir tehdit oluşturacağı ileri sürülerek yürütmesinin durdurulması ve iptali istenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Bölgede bir lagün de bulunmakta

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, bölgede bir lagün ve sulak alanların bulunduğunu da vurguladı. Çakıcı, bu nedenlerle bölgede bir yapılaşma olmaması gerektiğini, bölgenin tarım alanı niteliğini devam ettirmesinin ve korunmasının faydalı olduğunu, Balçova Barajı’nın bölgede bulunan tarım arazilerinin sulanması için yapıldığını, gerekli sulama sistemlerinin yapıldığı takdirde bölgedeki arazilerde yapılan tarımın güçlendirilebileceğini, İnciraltı’nın zeminin yapılaşma için tehlikeli olduğu belirtti.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme