• Haberler
  • Gündem
  • Tarım ve Orman Bakanlığından Kurban Bayramı'na yönelik çevre ve görüntü kirliliği uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığından Kurban Bayramı'na yönelik çevre ve görüntü kirliliği uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından imzalanan bir genelge ile, içme ve kullanma suyu temin...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından imzalanan bir genelge ile, içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının Kurban Bayramı süresince korunması amacıyla alınacak önlemler hakkında 81 ilin valiliğine bilgilendirme yapıldı. İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı Süresince Alınacak Tedbirler Hakkında yayımlanan genelge, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından tüm illere gönderildi. Genelgede, Kurban Bayramı süresince artan faaliyetler nedeniyle içme ve kullanma suyu temin edilen barajlar, göller, göletler, dere ve nehirlerin su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasının önemi vurgulandı.

Genelgede ayrıca, Kurban Bayramı öncesi ve sırasında belirlenecek kurban satış ve kesim alanlarının, içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca kırsal yerleşim yerlerinde hayvan kesim faaliyetlerine müsaade edilen alanlarda, hayvan kesimi sırasında çevrenin kirletilmemesi ve atıkların dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasının engellenmesi için tedbirler alınması gerektiği belirtildi. Kötü kokuların oluşması, haşerat çoğalmasının ve su baskınlarının önlenmesi de genelgede önemli bir nokta olarak vurgulandı.

Genelgede atıkların uygun polietilen torbalara konularak düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmesi, sıvı atıkların ise ayrı toplanarak mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiği ifade edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken hususlara değinildi. Kurbanlık hayvanların belirlenmiş kesimhanelerde veya kurban hizmetleri komisyonları tarafından belirlenen kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği vurgulanırken, kesimlerin sokak, park, bahçe, meydan veya akarsu kenarlarında yapılmaması, çevrenin kirletilmemesi ve atıkların hayvanların erişemeyeceği derin çukurlara gömülmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca kurban etinin sağlıklı bir şekilde işlenmesi, soğutulması, taşınması ve saklanması için önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Genelgede, derinin düzgün

ve hasarsız yüzülmesine, iç organların çıkarılması sırasında ete bulaşmamasına, kurban etlerinin uygun şekilde soğutulmasına ve saklanmasına dikkat edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Bakanlık ayrıca, kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportlarının en yakın il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini de bildirdi.
İHA

Bakmadan Geçme