“Tarım işçileri kölelik şartlarında çalışmamalı”
Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarının...
Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarının yoğun bir tempoda ve hafta sonları da dahil olmak üzere izinsiz çalıştıklarını belirten Gizir, tarım işçilerinin köle değil kamu işçisi olduğunu belirtti.
Gizir, sektörde çalışan işçilerin azlığının ve müdürlüklerin iyi planlama yapamamasının altını çizdi. Türkiye’de yılın dört mevsimi ürün hasadı yapıldığını hatırlatan Gizir, “TMO emekçilerin neredeyse yılın 12 ayı, tatil ve hafta sonları dahil olmak üzere çalıştırılma isteğini tarif etiğimiz kamu emekçisine sığmadığı ve daha çok köleleştirilmek istendiği sonucuna varıyoruz. 9 günlük bayram tatili hasat dönemine denk geldi; toplumsallaşmanın yaşamdaki ifadesi olan bayram TMO emekçileri için çalışma, toplum refleksinden uzaklaşma, ailesi ile plan yapmamanın ifadesi haline geldi; yapılan düzenlemenin, kısaca aile birliğinin bozulmasına, iş barışının ortadan kaldırılmasına neden olan uygulamalar olarak görüyoruz” dedi.
Mesai saatlerinin belirsizliğinden, çalışma saatlerinin uzunluğundan ve iş güvensizliğinden bahseden Gizir, koşulların işçilerin psikolojilerine ve aile hayatlarına zarar verdiğini de vurguladı. İstihdam açığının uzun çalışma saatleri ile kapatılamayacağını açıklayan Gizir, “Kamucu politikalar uygulanmalı ve üreticinin ürünü tarlada kalmamalıdır. Fakat tüm bu sorunlar çözüm beklerken TMO’nun çalışan eksiği yüzde 50 civarındayken iş planlamasını çalışan emekçilere yüklenilmesini ve işgücü ihtiyacının görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım Orkam-Sen’in açıkladığı listeye göre sendikanın talepleri ise şu şekilde;
1-Resmi ve idari izinlerin eksiksiz kullanılması
2-Mesai saatleri 5,40 krş.’ tan saati en az 50 TL ye çıkarılması
3-Alım döneminde kamu emekçilerine ikramiye verilmesi
4-Kamu emekçisinin sayısının artırılması için hızlıca iş istihdamı açılması.
5-Sınavsız atamaların durdurularak; liyakat esaslı bir yönetim anlayışının benimsenmesi.
6-Kamu çalışan eksikliğinden kaynaklı sürekli farklı illere görevlendirmeler yapıldığını, sıkışmışlıktan ve iktidarın liyakatsiz atamalarından kaynaklı görevlendirmelerin keyfi yönetici ataması ile mobinge dönüştüğünü bu uygulamaya son verilerek kamu emekçilerinin aile ve iş barışı sağlanarak planlama yapılmasını öneriyoruz.
Haber merkezi