• Haberler
  • Tarihi eczanenin restorasyonunda sona gelindi

Tarihi eczanenin restorasyonunda sona gelindi

Ödemiş'in en meşhur meydanlarından Lozan Meydanı'nda halk arasında Küçük Camii olarak bilinen Gürcüzade Camii'nin tam karşısında...

Ödemiş’in en meşhur meydanlarından Lozan Meydanı’nda halk arasında Küçük Camii olarak bilinen Gürcüzade Camii’nin tam karşısında Eczacı S. İnci Duyar’a ait olan İnci Eczanesi’nin yer aldığı tarihi binanın restorasyonunda sona doğru gelindi.

Bina üzerinde yer alan yazıdaki Rumi takvime göre 1339 yani 1923 yılından bu yana Ödemiş’te yer alan binanın yapım aşaması da eklendiği zaman tam bir asırlık olduğu düşünülüyor.

Binada 1977 yılından bu yana İnci Eczanesi’ni işleten İnci Duyar ise tarihi binayı altı sene önce satın aldı. Binayı dokusunu bozmadan restore ettirmek istediğini ve bir ay içinde tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Duyar, “Binanın duvarında eski Türkçe yazan yazıda ‘Şifa Yurdu’ olarak yazdığını okutmuştum. Ben eczane açmadan öncesinde de kahveydi. Burasının sonradan bir eczane olması da hoş bir tesadüf oldu. Restorasyon projesinde ise İzmirli iki mimar çalışıyor. Eczanede ise ana detaylarda değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. El atmasaydık çatı yıkılıp gidebilirdi. Özellikle söylemeliyim temeli çok sağlam. Duvarlara ray demirleri yerleştirilerek bina sağlamlaştırılmış. Umarım Lozan Meydanı da elden geçer ve daha da güzelleştirilir” dedi.

Haber: Hülya AYAZOĞLU

Bakmadan Geçme