Tarihe ışık tutacak eser

1919 yılında Anadolu'yu işgal eden Yunan ordusunun Ödemiş'e yöneldikleri 30 Mayıs 1919 tarihinde oluşturulan Kuva-yı Milliye...

1919 yılında Anadolu’yu işgal eden Yunan ordusunun Ödemiş’e yöneldikleri 30 Mayıs 1919 tarihinde oluşturulan Kuva-yı Milliye hareketinin İlkkurşun’daki püskürtme girişiminin ardından başlayan mücadelesinde yer alan ve 14 yaşında olmasına karşın Yunanlılara direnen Hamza’nın arkadaşı Ömer ile verdiği mücadelenin konu alındığı Küçük Efe adlı kitap ortaya çıktı.

Ödemişli araştırmacı Zeki Eker’in Tekirdağ’dan özel getirttiği Küçük Efe kitabı, Ödemiş’in tarihinde bilinmeyen yönlerine ışık tutacak derin tarih bilgilerine ve kahramanlıklarına yer alan bir eser.

Konuyla ilgili bilgi veren Araştırmacı Zeki Eker, “Küçük Efe kitabı, Ödemişli Hacı Raif Cilasun’un kaleme aldığı bir eser. 1950’li yıllarda en küçük detaylarına kadar ele alınmış. Akıcı üslubu ile Yunan işgalinde ilçede yaşanan olaylara tahammül edemeyen Hamza isimli 14 yaşında bir gencin öyküsünü anlatıyor. Yunanlılar, Ödemiş’e girdiğinde Rumların ‘Zito’ (yaşasın) diye sevinç gösterilerine karşın bu Ödemişli 14 yaşındaki genç, henüz bıyıkları terlemeye başlamadan işgale tahammül edemeyerek babasının ‘Sen çocuksun’ diye askeri toplantılara katılmaması için eve göndermesine karşın gizlice Kuva-yı Milliye’nin toplantılarına katılarak kendi çapında Yunanlılara karşı verdiği mücadele ile tam bir kahramanlık destanı yazıyor. En son olarak da kendi oluşturduğu 200 kişilik ekiple Horzum Yaylası üzerinden Tire Ovası’na ineceği sırada Yunanlılarla çok çetin bir çatışmada elinde sancakla şehit düşüyor. Şehit düştüğü yerde köylülerce defnediliyor. Bu kitabı şu an bulmak gerçekten zor. 13-14 yaşındaki Hamza isimli yurtsever bir gencin arkadaşı Ömer ile birlikte mücadele vermesini anlatan ibretle okunacak bir eser” şeklinde konuştu.

Haber: Nazif HARUPÇU

Bakmadan Geçme