- Haberler
- Özel Haber
- Tarih cenneti Bergama’da turizm ölüm döşeğinde
Tarih cenneti Bergama’da turizm ölüm döşeğinde
Tarih cenneti Bergama’nın, Yunan tanrısı Herakles ile Tegea prensesi Auge’nin oğlu Telefos tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bölgede...
Tarih cenneti Bergama’nın, Yunan tanrısı Herakles ile Tegea prensesi Auge’nin oğlu Telefos tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bölgede milattan önce 3000 yılına kadar uzanan höyükler, milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanan son derece önemli antik kentler, tarihin ilk hastanesi, tarihin ilk 7 kilisesinden biri, tarihin ilk 4 tiyatrosundan biri, sayısız tarihi köşk, konak ve tapınak yer alıyor.
İşbu tarih kenti Bergama’da turizm can çekişiyor. Hadrianus döneminde Mısır tapınağı olarak inşa edilmiş, ardından dünyanın ilk 7 kilisesinden birine dönüştürülmüş Kızıl Avlu’nun girişinde bulunan bir hediyelik eşya satıcısı, turizmin önceki yıllara kıyasla çok daha kötü vaziyette olmasından şikayetçi.
Geçimini Kızıl Avlu’ya gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere hediyelik eşya ve süs satarak sağlayan bu seyyar satıcı, bölge önceki yıllarda gelen turistlerin %10-20’si kadar turist geldiğini söyledi, “yabancı turist yok, yerli turist geliyor ama o da okullar açılana kadar” dedi.
Bölgedeki hediyelik eşya satıcıları yörede eski çapta turizmin kalmadığını, kar marjlarının çok düştüğünü doğruladı.
Yine bölgede bulunan son derece önemli bir antik kent olan Akropol’ün bulunduğu tepenin eteklerindeki Kale Mahallesi’nde antikacılık yapan bir başka esnaf ise geçtiğimiz yıllarda bölgeye yabancı turist taşıyan 80-90 adet otobüs geldiğini, bugünlerde bu sayının 5-10 aralığında olduğunu söyledi.
Turist sayısı çeyreğe düştü
Yabancı turist sayısındaki azalmanın gözlemlenebildiği kadarıyla %80’e kadar çıktığını belirten esnaf, “buralarda geceleri bir tane lamba yanmıyor. Ben 35 senedir kışları burada, yazları İtalya’dayım. Geceleri burası zindana benziyor.” ifadelerini kullandı.
Kendisinin, bölgede bulunan ve dünyanın ilk 7 kilisesinden biri olan Bazilika’nın ışıklandırılması için çok çaba sarf ettiğini, büyük maddi yardımda bulunduğunu belirten esnaf, “bize kızdılar lambaya para verilir mi diye. Bugün bir tane lamba yanmıyor” dedi.
Fener Rum Patriği yumurta yağmuruna tutulmuştu
Antikacı dükkanının sahibi, bir zamanlar kiliseye ayin yapmak için Fener Rum Patriği’nin geldiğini, Patrik’in otobüsünün bölgedeki bir grup tarafından yumurta yağmuruna tutulduğunu hatırlattı. Bazilika’nın bir bölümü ise bugün camiye çevrilmiş durumda.
Dükkanda çalışan bir eleman ise eskisine kıyasla bölgeye gelen turist sayısının 4’te 1’e düştüğünü, bunun bölgedeki antikacıları ve hediyelikçileri kalkındırmaya yetmediğini söyledi.
Bölgedeki antik kentlere ulaşım sıkıntısı yaşanıyor
Bölgedeki iki önemli antik kent olan Akropol ve Asklepion, dünyanın ilk hastanesine, dünyanın ilk 4 tiyatrosundan birine, sayısız tarihi mezarlığa, tapınağa ve başka materyallere ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 150 yıl önce Doktor Carl Humann öncülüğünde bölgeden kaçırılan tarihi eserlerle Berlin’de kurulmuş Pergamon Müzesi, Almanya’nın önemli müzelerinden biri konumunda.
Söz konusu tarihi kentlere ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. Tarihi kentler, yürüyerek ulaşmanın güç olduğu tepelerin zirvelerinde bulunuyor. Bergama Belediyesi, 2014 yılında çıkarılan kanunla, ulaşım sorumluluğunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini söylüyor. Tarihi kentlere ulaşım sıkıntısının çözülmesi için yapılan herhangi bir proje bulunmuyor.
Utku Beycan