TANSİYON YÜKSEKLİĞİ

Maksima tansiyonun, kişinin yaşına göre yüksek olmasına halk arasında Tansiyon yüksekliği” tıp dilinde ise “Hipertansiyon” denir....

Maksima tansiyonun, kişinin yaşına göre yüksek olmasına halk arasında

Tansiyon yüksekliği”; tıp dilinde ise “Hipertansiyon” denir.

Birçok hastalıkta, tansiyon yüksekliği görülür. Meselâ, Kalbin sol bölümünün

büyümesinde, böbrek hastalıklarında, damar sertliğinde, kan hücrelerinin çoğal-

masında, şişmanlıkta ve iç salgı bezleri hastalıklarında kan basıncı artar.

Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında; yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı,

baş dönmesi, uykusuzluk ve baş ağrısı sayılabilir.

Tansiyonu normal seviyesine indirmek maksadıyla aşağıdaki reçeteler

kullanılır:

Reçete: 1-Malzeme: Pelin (Artemisia absinthum), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 gram pelin konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra

temiz bir şişeye süzülür. Sabah akşam, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 2- Malzeme: Çilek kökü, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 20 gram çilek kökü konur. Haşlandıktan sonra

süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 3- Malzeme: Elma kabuğu, Seker, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya: 1 avuç kurutulmuş elma kabuğu konur. 20 dakika

kaynatıldıktan sonra 6 saat bekletilip, süzülür. Sabahları aç karna, bir kahve

fincanı içilir. Tatlandırmak için 1 kahve kaşığı toz şeker konur.

Reçete: 4 Malzeme: Zeytin yaprağı, Su.

Hazırlanışı: 4 çay bardağı suya; 20 tane zeytin yaprağı konur. 3 çay bardağı

su kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Günde 1 kere, 1 çorba kaşığı içilir. 15 gün

devam edilir. Şikâyetler kaybolmadıysa; 8 gün ara verildikten sonra tekrarlanır.

Reçete: 5- Malzeme: Sarımsak, Alkol.

Hazırlanışı: Temiz bir şişeye; 2 çay bardağı dolusu 90 derecelik alkol konur.

Üzerine, dişlerine ayrılıp, kabukları soyulmuş, 90 gram sarımsak konur.

Şişenin ağzı iyice kapatıldıktan sonra 15 gün süreyle güneş gören bir yerde bekletilir.

Aşağıda belirtildiği şekilde kullanılır:

Birinci gün; yarım kahve fincani suya 15 damla konup, içilir. Ertesi gün; 1

 

damla artırılır. Yâni 16 damla konur.

*Her gün, birer damla artırılarak 30 damlaya kadar çıkılır. Sonra 1 hafta

ara verilir. Gerekirse, aynı işlem, tekrarlanır.

Reçete: 6- Malzeme: Kuşdili (Biberiye), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam kuşdili konur. 10 dakika kaynatıldıktan

sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 7-Malzeme: Kestane ağacı filizi, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam kestane ağacı filizi konur. 10 dakika

kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete:8-Malzeme: Akdiken (Rhamnus cathartica), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam akdiken konur. 10 dakika kaynatıldıktan

sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 9- Malzeme: Çavdar, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 kahve fincanı dolusu çavdar konur. 10 dakika

kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 10- Malzeme: Maydanoz, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam (10 gram) maydanoz konur. 10 dakika

kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 11- Malzeme: Ökse otu (Gui), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 gram ökseotu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra

süzülür. Günde 1 kere, 1 çorba kaşığı içilir.

Dikkat! Tavsiye edilen miktarı aşmayınız!

Reçete: 12- Malzeme: Şahtere (Fumaria officinalis), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam şahtere konur. 10 dakika kaynatıldıktan

sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 13- Malzeme: Hünnap (Çiğde), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 2 su bardağı dolusu hünnap konur, 15 dakika

kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 2 çay bardağı dolusu toz şeker konup,

karıştırılır. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 14 Malzeme: Armut, Portakal.

Uygulanışı: 3 gün, sadece armut veya portakal yenir.

Reçete: 15-Malzeme: Patates, Su.

Hazırlanışı: 5 tane patates kabukları soyulmadan ince ince dilimlenir. Üzerine

4 bardak su konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 2 kere, birer su

bardağı içilir.

Her gün 1 limon yenir.

Yüksek tansiyonun sebep olduğu başarısını gidermek için; başa, soğuk

suya batırılmış bez konur veya başın çevresine 4 tane çiğ lahana yaprağı sarılıp,

yatılır.

AYRICA; havuç, kereviz, lahana, pirinç pilavı, kabak, yeşil biber, kiraz,

soğan, taze üzüm, çilek, pırasa ve sarımsak yemek çok faydalıdır. Yemeklerde az

tuz kullanılır. Sigara ve alkol bırakılır. Tedavi maksadıyla kan aldırmak da

tavsiye edilir.

Bakmadan Geçme