Tanrıkulu, Haziran 2023’ün insan hakları raporunu

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2023 yılının Haziran ayı hakkındaki raporunda 190 kişinin yaşam...

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2023 yılının Haziran ayı hakkındaki raporunda 190 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtti. Bu ihlallerin içerisinde 159 iş cinayeti ve 25 kadın cinayeti bulunuyor. 3 kişi ise resmi hata ve ihmal sonucu ölürken iki kişi bulundukları cezaevlerinin koşullarından, bir kişi de güvenlik güçlerinin neden olduğu olaylardan dolayı hayatını kaybetti.

Tanrıkulu’nun raporlarına göre Haziran ayında toplam 357 kişi işkence gördü. Bu işkencelerin 32’si cezaevinde gerçekleşirken, işkence görenlerin 5’i ise çocuktu. 6 gazeteci hakkında soruşturma başlatılırken bir gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci mahkum oldu. 4 gazeteci saldırıya uğradı, 251 haber için erişim engeli kararı getirildi.

Eylemler baskı altında

Tanrıkulu, raporunda düzenlenen gösteri ve eylemler sırasında yaşanan olaylara da değildi. Tanrıkulu’nun raporuna göre eylemlerde ve etkinliklerde 399 kişi gözaltına alınırken 12 kişi tutuklandı. 15 eylem ve etkinlik yasaklandı, 23 eylem ve etkinlikte ise müdahale gerçekleşti.

Raporda özellikle Cumartesi Anneleri’ne karşı gerçekleşen müdahaleleri dikkat çeken Tanrıkulu, “Anayasa Mahkemesi’nin 2 ayrı kararı olmasına rağmen maalesef Galatasaray Meydanı’nda toplanamıyorlar ve her hafta bu sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle gözaltına alınıyorlar. Kısacası Türkiye’nin her yerinde, 81 ilinde, her tarafta, cinsiyet, yaş, inanç farkı gözetmeksizin, ağır insan hakları ihlalleri haziran ayında da devam etti. Bu ihlallerle mücadele etmeye, dayanışma göstermeye ve teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme