• Haberler
  • Genel
  • Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 11. kez Tire’de düzenlendi

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 11. kez Tire’de düzenlendi

İzmir’den dünya geneline uzanan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklet severlerin coşkuyla karşıladığı 11. turuna start verdi....

İzmir’den dünya geneline uzanan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklet severlerin coşkuyla karşıladığı 11. turuna start verdi. 2013 yılında İzmir’de başlayan bu etkinlik, 10 yıl içinde büyük bir ivme kazanarak Türkiye’den dünyanın dört bir yanına yayıldı. Şimdi ise 30 ülkede 81 ilde 200 şehirde aynı anda gerçekleşti.

Bu yıl da organizatör Nesibe Güneş tarafından organize edilen Tire Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında bisikletin günlük hayatta daha fazla yer almasını vurgulamak amacıyla düzenlendi.
Rengarenk balonlar ve bisikletlerine süsledikleri süsleriyle süsledikleri bisikletleriyle ve giyindikelri şık elbiselerle Tire Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Tire’de adeta festival havasında gerçekleşti.

Tur öncesi organizatör Nesibe Güneş tur öncesi şu açıklamalarda bulundu ;

Sevgili bisikletli hanımefendiler, çocuklar, beyefendiler, süslü kadınlar, bisiklet turunun 11. turuna hoş geldiniz. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 10 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de, daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların dikkatini çekmiştir. Turumuz 30 ülkede, 81 ilde, 200 civarı şehirde eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılan bir etkinliktir. Gururluyuz! Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında bisikletin günlük hayatının bir parçası olmasını dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etme fırsatı vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir. Ortak dileklerimiz ve isteklerimiz var: Bizim kadın mı erkeklerin bu toplumda aynı haklara, aynı yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerine özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Biz binlerce kadın, pedalların itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz. Geçmişte “iklim değişikliği” diyorduk, artık “iklim krizi” diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.

Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Pandemi sürecinde evlerimize kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alabilecek yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık.

Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracı vardı: bisiklet. Şehirlerin insan odaklı yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarını özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli altyapı ve hizmetlerini almak istiyoruz. Her an bir trafik kazasına gitmekten korkuyoruz. Son yıllarda Türkiye’de trafik kazalarında kaybettiğimiz canlar artıyor ve biz bu konuda çok üzgünüz.

Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını ve bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle büyükşehir belediyelerimizde pazar günleri şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak otomobilsiz pazar ilan edilmesini istiyoruz. Bu sürüş etkinliğinin yapılmasında bizlere desteklerini esirgemeyen Tire Kaymakamlığı’na, Belediye Başkanımız Salih Atakan Duran’a, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürümüz Duygu Eski Yörük’e, Emniyet Müdürlüğümüze, Bisikletliler Derneği’ne, Ege Bisiklete ve siz basın mensuplarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

YENİ TİRE-  MUSTAFA UYSAL

Bakmadan Geçme