Suriyeliler, üniversitelere sınavsız girmiyor!

Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Yüksek Öğretim Kurumu’nun sayılarına göre Türkiye’de 400 binden fazla bulunan...

Yeni Kiraz’dan Semi Tektaş’ın haberine göre Yüksek Öğretim Kurumu’nun sayılarına göre Türkiye’de 400 binden fazla bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin 58.213’ü Suriye uyruklulardan oluşuyor. Çoğunluk ise Asya ve Afrika ülkelerinden gelen gençlerden oluşuyor.

Suriye’den Türkiye’ye göç eden ve eğitim gören gençlerin üniversitelere sınava katılmadan girdiği yönünde iddialar bulunsa da bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. İzmir’deki Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, bu iddiaları yalanladı.

Salih Ali, Türk vatandaşı olmayan bütün öğrencilerin yabancı öğretim statüsüne dahil olduğunu hatırlatarak Suriyelilerin, devlet üniversitelerinde veya özel üniversitelerde diğer yabancı uyruklu öğrencilere kıyasla bir avantajı bulunmadığını kaydetti. Salih Ali, “Bir yabancı öğrencinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmesi gerekmektedir. Yani sınava girmeden istedikleri üniversitede okudukları iddiası uydurmadır. Vakıf üniversitesine girmek istediğinde ise o üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır. Suriyeliler de dahil olmak üzere Türkiye’de eğitim alan yabancılara verilen eğitim bursları Türkiye Bursları tarafından finanse edilmektedir. Burslara tüm dünya ülkelerinden öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Yani bu burs Suriyelilere özel bir burs değildir. Üniversiteye giden Suriyelilerin tamamına burs verilmemektedir” dedi.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun verdiği verilere bakıldığında ise Türkiye’de 2022-2023 döneminde öğrenim gören öğrencilerin çoğunluğu Asya ve Afrika kökenli öğrencilerden oluşurken, ilk sırada 58.213 öğrenci ile Suriye kökenli gençler bulunuyor. 34.247 öğrenci ile Azerbaycan kökenli gençler 2. sıradayken, 22.633 öğrenci ile İran uyruklu gençler 3. sırada bulunuyor. Listede ilk onda ise Amerika veya herhangi bir Avrupa ülkesi bulunmuyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme