Sosyal hizmetler!

25 Kasım tarihli yazımın başlığı, ‘Dersi unutmak’ idi. Okumayanlarınız varsa gazetemizin internet sayfasından veya benim Facebook...

25 Kasım tarihli yazımın başlığı, ‘Dersi unutmak’ idi.

Okumayanlarınız varsa gazetemizin internet sayfasından veya benim Facebook sayfamdan okuyabilirsiniz. Orada özel olarak deprem ve korona salgını ile ilgili olarak hep konuştuğumuzu, felaketlerden ders çıkarmamız gerektiğini fakat çıkarmadığımızı ve hemen unutuverdiğimizi söylemeye çalışmıştım.

Ders bir tane değil ki! Onlarca hatta binlerce…

Bilmiyorum sizin de dikkatinizi çekiyor mu? Ödemiş’in olur olmaz yerlerinde giyim kuşam bırakma kutuları var. Kurum adı vermek istemiyorum ama bu kutuların üstündeki imzaların zaman zaman değiştiğini görüyorum. Bir dernek veya vakıf adı yazıyor da…

“Peki bunlar nasıl toplanıyor, nerelere ulaştırılıyor?” gibi sorularının yanıtlarını aramızda kaç kişi biliyor? Bu da ayrı bir soru tabii! Belki ilgili kurumlara benzeri soruları sorsa idim yanıtını alabilirdim ama neden bu tür işler daha merkezi ve organize ve yerel düzeyde yapılamıyor benim asıl merakımı çeken nokta burası…

Belediyeler, en alt düzeydeki organize devlet örgütü. Her şeyi ile denetlenebiliyor. Hatta belediyeler, büyük yolsuzluk olayları ile borç batağına batmış olsa bile gemisini yürütülebiliyorken kimi belediyeler de ayda bir denetmeme geçiriyor, öyle çok büyük boyutlarda bir suç dosyasına sahip olmasalar da kamuoyunu meşgul eden büyük haberlere konu edilebiliyor.

Yardımı herkes toplayabilir tabii. Buna karışamam. İsteyen de bu tür yardım kuruluşlarına destek verir veya vermez, bu da kişilerin kendi özgür iradesine kalmış.

Ben, bu tür yardım organizasyonlarının belediyeler eli ile yürütmesi taraftarıyım. Her türlü olanağa ve insan kaynağına sahipken dışarıdan gelen sivil ağırlıklı kuruluşların deyim yerinde ise ‘malı’ toparlayıp gitmesine izin verilmesi veya ses çıkarılmaması, bence üstünde düşünülmesi gereken bir konu.

Daha önce yazdığım yazıların birinde Kent Konseyi üyeleri olarak Ödemiş Sanayi Sitesi güneyindeki Belediye Sosyal Hizmet Birimi’ne bir ziyaret gerçekleştirdiğimizi bildirmiş, yerin Ödemiş merkeze uzak olması nedeniyle vatandaşlara cazip gelmediğini ifade etmiştim.

Hiç kimse iki üç kazak, gömlek veya pantolon için oraya kadar gitmez. Oraya gittiğimizde de gördük ki eşyalarını yenilemek isteyen bazı vatandaşlar, kullanılabilir eski malzemelerini bağışlıyorlar. Bunun için Sosyal Hizmetler aranıyor ve adres bildiriliyor. Onlar da bildiğim kadarı ile iş yoğunluğuna göre birkaç gün içinde adrese gidip gerçekten kullanılabilir olanları alıyorlar. Biraz onarım ve bakımdan sonra da ihtiyacı olan ailelere veriliyor. Şimdi eski garajın dış binalarındaki bir büroya danışma/irtibat bürosu kurulduğunu biliyorum ama bence toplama ve teşhir yeri de daha merkezi bir yerlere taşınabilir.

Yani demek istediğim, Ödemiş Belediyesi olarak benzeri bir çalışma yapılsa da Ödemiş’in eski ama kullanışlı olan çeşitli ev araç gereçleri, Ödemiş’teki ihtiyaç sahibi aileleri ile buluşsa… Ya da belki komşu ilçelerle değiş tokuş yapılarak kullanıma sunulsa…

Ayrıca yapılan bu bağışlardan uygun olanları, olası bir felakette kullanılmak üzere belli alanlarda yedekte bekletilse…

Bakmadan Geçme