Sonbahar çarpabilir

Son günlerde enerjinizde bir azalma ve sıklıkla aşırı bir uyku hali yaşıyor olabilirsiniz. Hayattan zevk alamaz...

Son günlerde enerjinizde bir azalma ve sıklıkla aşırı bir uyku hali yaşıyor olabilirsiniz. Hayattan zevk alamaz olmuş ve tuhaf bir karamsarlığa kapılmış olabilirsiniz. İştahınız normalden farklılaşmış, azalmış ya da artmış olabilir. Kendinizi çevrenizden ve insanlardan soyutlamış, yalnız kalmak tercihiniz olmaya başlamış olabilir. Genel olarak dikkatinizi toparlamada zorluk çekiyor ve cinsel olarak da isteksizlik yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumlardan birkaçına birden sahipseniz ve en az iki haftadır devam ediyorsa yaşadığınız şey, sonbahar depresyonu olabilir.

Mevsimsel depresyon da dediğimiz sonbahar depresyonu, ağırlıklı olarak 20 yaş ve üzerindeki kişilerde görülür. Hem iki cinsiyet de bunu yaşayabilir fakat oran olarak bakıldığında kadınlarda daha yüksek seyreder. İlginçtir ama doğadaki diğer canlılarda da sonbahar depresyonunu yaşar. Kış aylarında girdikleri bunalım ve sıkkın ruh hali nedeniyle bütün kışı uyuyarak geçirirler.

Mevsimsel depresyonun nedeni, beynimizdeki serotonin ve melatonin hormonlarında oluşan değişikliklerdir. Seratonin hormonu, bize mutluluk verir. Gün ışığı gördükçe seviyesi artar. Melatonin hormonu ise uyku düzeninden sorumludur. Uzun kış geceleri ve bulutlu kış günlerinde seviyesini arttırır. Dolayısıyla uyku hali, uyuma isteği ve halsizlik yapar. Toparlayacak olursak, uzun kış geceleri ve kısa az güneşli kış günleri, melatonin hormonunun salınımını artırırken serotonin salınımının düşmesine neden olur ve doğal olarak kendimizi normalden halsiz, isteksiz ve yorgun hissederiz.

Peki, kendimizi bu durumdan korunmak için ne yapabiliriz? Öncelikle gün ışığından daha çok yararlanabilmek için sabahları daha erken kalkılabilir. Güneşli günlerde güneşten yararlanabilmek için dışarıda daha çok zaman geçirilebilir. Bu bir yürüyüş olabilir, bu bir balkon keyfi olabilir, süre olarak çok da uzun olmasına gerek yok, 20 dakika bile kimi zaman yeterli olabilir. Beslenme de bu noktada çok önemli. Yağlı ve ağır gıdalardan ziyade daha hafif besinler ve tabi ki bol sıvı tüketimine dikkat edilebilir. Bunlar ilk müdahale için yararlı olacaktır. Ancak günümüz şartlarına bakıldığında sadece kış ayları değil, hemen hemen her mevsimde insanların depresyona girmesi olası bir durum. Hayatın kendisi kimi zaman son derece yıpratıcı. Dolayısıyla psikoterapi almak, farklı bir çözüm yolu olabilir. Böylece kişi kendine, sorunun asıl kaynağına inerek farklı çözüm yolları bulma, kendini tanıma ve ifade etme konusunda da yardımcı olmuş olur.

Yaşam sevinçli ve dirençli günler dileği ile…

Bakmadan Geçme