SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ EKMEK!

Ekmek, buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve hamurun belli bir süre...

Ekmek, buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen temel besin maddesidir. Sofraların olmazsa olmazıdır.

Ekmek, kendine has nötr karakterde bir aromaya sahip oluşu, besleyici ve doyurucu özellikler taşımasından dolayı oldukça önemli bir gıdadır. Asırlardır süregelen alışkanlıkların ve milli kültürün etkisiyle büyük bir öneme sahiptir.

Ülkemiz karbonhidrata dayalı bir beslenme kültürüne sahiptir. Türkiye’de kişi başına tüketilen enerjinin %56’lık kısmı ekmekten karşılanmaktadır.

Ekmek yapımında kullanılan un, buğday unu, temizlenmiş ve tavlanmış buğdayın öğütülmesiyle elde edilen yarı işlenmiş bir gıdadır. Un kalitesi, ekmeğin kalitesini etkilemede neredeyse en önemli unsurlardandır. Un kalitesi, genellikle unun ve hamurun ölçülebilir nitelikteki fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri ile tahmin edilebilmektedir. Burada karşımıza çıkan ve çokça karıştırılan bir unsur, unun kaliteli oluşuyla kuvvetli oluşudur. Bu iki kavram birbirinden oldukça farklı olup, kuvvetli kavramı ekmekçilikte proteinin miktar ve kalitesiyle ilişkilidir. Kaliteli oluşu, kuvvetli oluşunu da kapsamaktadır. Yani, unların rengi, protein miktarı, protein kalitesi, su çekme özelliği, yoğurma ve fermantasyon toleransı, hamurun kabarmasını sağlayacak olan gaz meydana getirme kabiliyeti, glüten miktarı vb. unsurlar, unların kalitesini gösteren başlıca kriterlerdir.

Ekmek kültürü her geçen gün ilerleme kaydetmiştir. Çünkü ekmeğin gelişim süreçleri ile insanoğlunun, kültürlerin ve toplumların gelişim süreçleri birbirine paralel ilerlemektedir.

Özellikle kilo verme diyeti yapanların hayatlarından ilk çıkardığı besin ekmek olmaktadır. Gerek kültürel geçmişi gerek besin değeri zenginliği açısından ekmeğin günlük hayattan çıkartılması çok yanlıştır. Günlük enerjimizin büyük bir bölümünü oluşturan ekmek ve ekmek grubunu çıkartmak çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Sofranızdan ekmek eksik olmasın. Ama kararında.

Bakmadan Geçme