• Haberler
  • Yaşam
  • Siyah Nokta Nedir, siyah noktanın tedavisi nelerdir

Siyah Nokta Nedir, siyah noktanın tedavisi nelerdir

Siyah nokta bir cilt problemi olabileceği gibi normal bir cilt özelliği olarak da görülebilir bazı zamanlarda...

Siyah nokta bir cilt problemi olabileceği gibi normal bir cilt özelliği olarak da görülebilir bazı zamanlarda ise hormonal durumlar, beslenme alışkanlıkları, stres ve dış etkenlere bağlı olarak da karşımıza çıkabiliyor. Bu tip etkenlerden kaynaklı gözeneklerin tıkanması, tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha dönmesiyle meydana gelir.

Yağlı ciltler siyah noktaya daha yatkındır

Vücutta üretilen sebum siyah nokta sebeplerinden biridir. yağlı ciltlerde sebum normalden fazla salgılanması yağlı ciltleri siyah noktaya meyilli bir hale getirir.

 

  • Yağlı bir cilt siyah noktalar için iyi bir zemindir. Ellerle yüze dokunmak yağlanmayı artırabilir. Yağ, kir ve bakterilerin kolayca biriktiği telefonunuzu yüzünüze temas ettirmekten kaçınmaya çalışın. Telefonunuzu sıklıkla temizleyin. Yağlı bir cilde sahipseniz de beslenmenizi buna göre şekillendirin.
  • Spor, ısı veya stres kaynaklı terlemeler gözeneklerin aşırı çalışmasına neden olabilir. Çok terleyen kişiler veya spor yapan kişiler, egzersiz sonrası ciltlerini iyi temizlemediğinde cilt kiri ve kalıntılar gözeneklerde birikme yapar ve siyah nokta olarak ortaya çıkabilir. Terlemek çirkin gibi algılansa da aslında gözeneklerin temizlenmesine ve cilt metabolizmasının hızlandırılmasına yardımcıdır ama bu terleme aşırı ise dengeyi bozar. Egzersiz sonrası da fazla teri ve kiri temizlemek için aceleci olun.
  • Ölü cilt hücreleri, sebum ve makyaj gibi sebeplerle tıkanan gözenekler kirli ve yağlı bir cilt yaratarak siyah noktalara sebep olur.
  • Saç ürünleri yüzle ile temas ettiğinde de gözeneklerde tıkanmalara sebep olabilir. Bu ürünlerin yüzünüzle temas etmemesi için saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmaya çalışın.

 

Peki nasıl kurtuluruz bu siyah noktalardan? siyah noktanın tedavisi var mıdır?

Bunun için ilk olarak bir cildiye uzmanına danışmanızda fayda var. Siyah noktalarınızın sebebi fizyolojik olabilir ve tedavi gerektirebilir. Doktora gitmişken cilt tipinizi de öğrenmeyi sakın ihmal etmeyin. Bakım ürünleri makyaj malzemesi seçerken cilt tipinize göre malzeme seçmeniz cilt sorunlarıyla başa çıkmanın ilk ve en önemli adımı olacaktır.

Eğer siyah noktalarınızın fizyolojik bir alt yapısı yoksa düzenli cilt bakımıyla bu problemden kurtulabilirsiniz.

Günlük temizlik rutinleriniz olsun

Cilde özel nemlendirici sabunla yüzünüzü yıkayarak yüzeysel kirlerden ve sebumdan arındırrark başlayabilirsiniz. Sabunu seçerken mutlaka cilt tipinize göre seçim yapmalısınız. Kuru ise ekstra nemlendiricili, yağlı ise arındırıcı, hassas ise sert kimyasal içermeyen ürünler seçmeniz çok önemli.

yüzeysel temizliği bitirdikten sonra mutlaka ama mutlaka peeling yapmalısınız. Peeling de yine cildinizin ihtiyaçlarına göre olmalıdır. siyah nokta savaşçısı ince scrub içeren peeling çeşitlerinden satın almalısınız.Peelingi avcunuzun içi ile ıslak yüzünüze masaj yaparak uygulayın. Peeling gözenekleri arındırarak siyah noktanın oluşmasına sebep olan tıkanıklıkları açarak oluşmasını büyük ölçüde önler. Yüzünüzü duruladıktan sonra yine kesinlikle cilt tipinize göre olması gerekn nemlendirici bir kremle nemlendirin.

 

Haftalık ya da belirli aralıklarla uygulayabilirsiniz?

Bunun yanında kozmetik dükkanlarında ve eczanelerde satılan yüz maskeleri var. Kağıt maske ya da sürülebilir maske şeklinde maske uygulamasıyla cildiniz dinlendirebilir, nemlendirebilirsiniz.

Bunların yanında tonik uygulamaları da faydalı olacaktır.

 

SAZENUŞ KESKİN

 

Bakmadan Geçme