• Haberler
  • Gündem
  • Sivrisineklerden korunmanın kolay yolları Oxford açıkladı

Sivrisineklerden korunmanın kolay yolları Oxford açıkladı

Sivrisinekler, hedeflerini koku yoluyla seçiyor. Kokuları cazip gelen insanlardan beslenecekleri kanı alırken, diğer kişiler bu konuda...

Sivrisinekler, hedeflerini koku yoluyla seçiyor. Kokuları cazip gelen insanlardan beslenecekleri kanı alırken, diğer kişiler bu konuda daha şanslı.

Dolayısıyla koku yoluyla sivrisineklerden kurtulmanın yolları bulunuyor. Oxford Üniversitesi’nden sivrisinek ekolojisi uzmanı Maisie Vollans, The Conversation için yazdığı makalede, koku yoluyla sivrisineklerden kurtulmanın 7 yolunu yazdı.

1) Sürekli sivrisineklerin hedefi oluyorsanız sabununuzu değiştirin.

Yapılan deneylerde, sivrisineklerin 4 popüler sabun markasından üçünün kokusunun cazibesine daha kolay yakalandığı, diğer sabunu kullanan kişileri ise daha nadir ‘gıda’ olarak seçtiği görülmüştü. Bazı sabun markalarının kokularının sivrisinekleri cezbetmesinin nedeni ise, sivrisineklerin kan bulamadıklarında bitki nektarı ile beslenmeleri.

Deneyin yapıldığı çalışmayı yöneten Clement Vinauger, kokuları daha çok çiçeğe benzeyen sabunları kullananların bu yüzden daha kolay sivrisineklerin hedefi olduğunu söylemişti.

Sinekleri uzaklaştırmada en kullanışlı sabun ise hindistan cevizi yağı içeren sabunlar.

2) Muzu az, üzümü bol tüketmek kullanışlı olabiliyor.

ABD’de yapılan araştırmalara göre muzun elde kalan kokusu, sivrisinekleri cezbettiği için bu kokuyla dışarı çıkıldığında kolay hedef haline geliniyor.

Fakat bütün meyvelerin kokusu sivrisinekler için çekici gelmiyor. Örnek olarak üzümün kokusu, sivrisinekler için muz kadar çekici değil.

3) Bira kokusu sivrisinekler için çekici unsur.

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre bira kokusu, sivrisinekleri çekiyor.

4) Sivrisinekler deodorantı sevmez!

Saygın bilim dergilerinden Nature’da yayınlanan araştırmalardan birine göre, deodorantların içerisinde bulunan izopropil tetradekanoat isimli bileşik, sivrisinekleri yıldırıyor.

Bu bileşikle kaplı olan yüzeylere sivrisinekler, %56 daha az konuyor.

5) Doğru bilinen yanlışlar

Halk arasında sarımsak ve B vitamininin sivrisinekleri yıldırdığına dair bir kanı bulunuyor. İnsanlar sivrisineklerin gelmesini önlemek için sarımsak yiyip B vitamini takviyeleri alsa da, 2005’teki bir araştırmaya göre bu yöntemlerin sinekleri uzaklaştırdığına dair bir kanıt yok.

6) Sinek kovucu kullanılabilir.

Sinek kovucularda bulunan “deet” isimli madde, sinekler için yıldırıcı etken. Bu koku, genelde insanlar tarafından pek sevilmese de aynı şey sinekler için de geçerli.

7) Giysilerinize böcek ilacı sıkın.

Makaleye göre kıyafetlere böcek ilacı uygulamak da kullanışlı bir yöntem olabiliyor. Bu ilaçlarda bulunan permetrin isimli madde, sinekleri uzaklaştırabiliyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme