Sivas Katliamı Almanya’da Hatırlandı

Birgün’den Gürsel Köksal’ın haberine göre Madımak katliamı, Almanya’nın pek çok farklı kentinde hatırlandı. Almanya Alevi Birlikleri...

Birgün’den Gürsel Köksal’ın haberine göre Madımak katliamı, Almanya’nın pek çok farklı kentinde hatırlandı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun öncülük ettiği etkinliklerde Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu, Madımak Oteli yakılırken ve yakılmasından önce Sivas’ta gerçekleşen olayları tiyatro oyununda sergiledi.

Oyunda Melih Yetkin, Atılım Temur, Mustafa Özcan, Saffet Yürüten, Mustafa Çelik ve Çağlar Deniz isimli tiyatrocular oynuyor. Oyunun izleyicileri arasında Sivas’ta yanarak hayatını kaybeden aydınların yakınları da var.

İzleyici sayısı umduğu gibi olmayan Alevi Kültür Merkezi Başkanı Bülent Alkan, insanların katliamlardan gerekli dersi çıkarıp çıkarmadığı konusunda şüpheli olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde katliamı konu alan farklı etkinlikler de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Hessen bölge başkanı İhsan Dilber, 2 Temmuz’da kalabalık bir heyet olarak Sivas’a gidileceğini de söyledi. Öncesinde 10 Haziran’da Berlin’de bu grubun güçlü bir anma eylemi gerçekleştirme planı bulunuyor.

Simurg isimli oyun ilk kez 2006’da sahnelenmiş. Oyunun yazarı Serdar Doğan, katliam sırasında yakınlarını kaybetmiş bir yazar. Oyun, şimdiye kadar Almanya’nın yanı sıra Avusturya, Danimarka, İsveç ve Fransa’da sergilendi.

1993’te Madımak Katliamı sırasında 37 aydın sanatçı ve yazar ölmüştü. Katliamı, o sırada Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri isimli kitabını Türkçe’ye çevirmeye çalışan ve otelde kalan Aziz Nesin’e sinirli olan bir grup İslamcı gerçekleştirmişti.

Bakmadan Geçme