• Haberler
  • Ekonomi
  • “%25 sınırından fazlası gerek” ev sahiplerinden “ara zam” talebi

“%25 sınırından fazlası gerek” ev sahiplerinden “ara zam” talebi

Yasal olarak Türkiye’de ev sahiplerinin, kiralarda yapacağı artışta yüzde 25 sınırı bulunsa da zaman zaman Türkiye’nin...

Yasal olarak Türkiye’de ev sahiplerinin, kiralarda yapacağı artışta yüzde 25 sınırı bulunsa da zaman zaman Türkiye’nin farklı yerlerinden bu oranın delindiğine dair haberler geliyor. Ev sahipleri ise; enflasyonun artmasından, asgari ücretlerin ve maaşların değişmesinden dolayı kiralarda da ara zam talebinde bulunuyor.

Ev sahipleri kiraya getirilecek zam oranının piyasa ile uyumlu hale getirilmesini talep ederken, kiracılar ise çoğunlukla verdiği kiraların miktarından dolayı mağdur olduğunu söylüyor.

Ara zam talebi yasal mı

Öte yandan ara zam talebinin, yasalara aykırı olduğu hukukçular tarafından belirtiliyor. Yasalara göre kiraya zam, yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılıyor. Artış oranı ise geçtiğimiz haftalarda yapılan meclis toplantısı ile beraber, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar bir kez daha %25 oranıyla sınırlandırılmıştı. Dolayısıyla ara zam talebini reddeden kiracıların evden çıkarılması da yasalara aykırı hale geliyor.

Ev sahibinin kirayı %25’ten fazla arttırabilmesi için şartlar bulunuyor

Yalnızca belirli şartlar altında, ev sahipleri %25 oranının üzerinde zam yapabiliyor. Ev sahibi, kiracının 5 yıldır aynı evde oturması ve ev sahibi ile kiracının kira miktarında anlaşamaması halinde kira tespit davası açabiliyor. Dava açıldıktan sonra bilirkişi incelemesi alınıyor. Yapılan incelemelerde bölge ortalaması ve örnek kira sözleşmeleri esas alınıyor ve kira buna göre belirleniyor.

Ev sahiplerinin kiracısını kovmasının önünde engeller bulunuyor

Ev sahibinin, istediği miktarda kira vermeyen kiracıyı evden çıkarmasının önünde de kimi engeller mevcut. Ev sahibi, bakıma muhtaç ve kendisinin bakması gereken birinin varlığı halinde kiracıyı evden çıkarabiliyor.

Ev sahibi, kendi ihtiyacı nedeniyle kiracısını evden çıkarmasının ardından 3 yıl boyunca evi herhangi birine kiralayamıyor. Kiraladığı takdirde, eski kiracıya tazminat ödemesi gerekiyor. Ev sahibinin, kiracısının oturduğu evi başkasına satması halinde de kiracı keyfi olarak; başka birisine daha yüksek bir fiyata kiralanması için evden çıkarılamıyor. Bunun yanında 10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracıların gerekçe gösterilmeden evi boşaltması istenebiliyor.

Arabuluculuk sistemi geliyor

Son yıllarda kira tespit ve tahliye davalarının çok fazla artması ve bu davaların birkaç yılda sonuçlanması üzerine, bir ara buluculuk sistemi getirildi. Getirilen sistem, 1 Eylül’de devreye girecek ve arabuluculuğa gitmeden ev sahibi ve kiracı arasında dava açılamayacak.

haber merkezi

Bakmadan Geçme