SİNİR BOZUKLUĞU

Hayat şartlarından fazlasıyla etkilenenlerde görülebilen, esasta önemli bir kaynağı olmayan bir rahatsızlıktır. Devamlı olarak endişe içinde...

Hayat şartlarından fazlasıyla etkilenenlerde görülebilen, esasta önemli bir

kaynağı olmayan bir rahatsızlıktır. Devamlı olarak endişe içinde olmak seklinde

görülenine  “Anksiete”, ruhi veya bedeni bitkinlik şeklinde görülenine de “Depresyon” adı verilir.

Hasta, hayattan zevk almaz, her zaman mutsuzdur, huzursuzdur, sinirlidir.

Uykular düzensizdir. Gerçekte bir hastalığı olmadığı halde, çeşitli hastalıkların

varlığından şikâyet eder.

Tedaviye; hayatın iyi yanlarını görmeye alışmakla başlanır. Sinirlenmekten

kaçınmak, her kötü olayın iyi bir tarafı olduğunu görmeye alışmak, düzenli bir hayat

sürmek gerekir. Sinirleri yıpratıcı, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak, fırsat buldukça

temiz havada dolaşmak gerekir. Ayrıca aşağıdaki reçetelerden herhangi biri de

uygulanabilir:

Reçete: 1 Malzeme: Güzelavratotu yaprağı (Atropa Belladonna), Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 2 kahve kaşığı güzelavratotu konur. Kaynatılıp

süzülür. Üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal ilâve edilir. Günde, 1 çorba kaşığı içilir.

Reçete: 2 -Malzeme: Kediotu (Valériane officinalis), Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 2 tatlı kaşığı (30 gram) kedi otu konur. 1 bardak

su kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra, suyun üzerine biriken kısım alınıp, küçük

bir şişeye konur. Günde 1 kere, yarım bardak suya 15 damla konup, içilir.

Reçete: 3- Malzeme: Nane, Su.

Hazırlanışı: 2 su bardağı suya; 2 kahve kaşığı kuru nane konur. Yarım bardak

su kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra, suyun üzerine biriken kısım alınıp, küçük

bir şişeye konur. Günde 1 kere, 1 bardak suya, 15 damla konup, içilir.

Reçete: 4-Malzeme: Lavanta çiçeği (Levandula officinalis), Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam lavanta çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp

süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı 1 çorba kaşağı süzme bal ilave

edilerek içilir.

Reçete: 5- Malzeme: Çuha çiçeği (Primula veris), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam çuha çiçeği konur. Kaynatılıp, süzülür.

Günde 3 kere, birer çay bardağı bir kaşık süzme bal ile tatlandırılarak

içilir.

Reçete: 6- Malzeme: Kuru üzüm, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 su bardağı kuru üzüm konur. 2 saat bekletildikten

sonra süzülür. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.

Reçete: 7-Malzeme: Melisa (Oğulotu), Su.

Hazırlanışı:4 bardak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış melisa konur.

Kaynatıldıktan sonra süzülür. Sabah akşam, ikişer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 8- Malzeme: Yonca, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 tutam yonca konur. Haşlandıktan sonra süzülür.

Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

Reçete: 9- Malzeme: Devetabanı (Tussilago farfara), Su,

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 4 tutam devetabanı konur. 10 dakika kaynatıldıktan

sonra süzülür. Günde 3 kere birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 10- Malzeme: Yabani mercanköşk (Fare kulağı), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 1 tutam (20 gram) yabani mercanköşk konur.

Haşlandıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 11-Malzeme: Ayçiçeği (Günebakan), Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya ; 1 çorba kaşığı kuru, ufalanmış ayçiçeği yaprağı ve

taneleri konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 1 çay bardağı

süzme bal konup, karıştırılır. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 12- Malzeme: Kimyon, Su.

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya, yarım kilogram kimyon konur. Yarım saat

kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten banyo küvetine süzülür. İçinde

5 dakika yatılır.

Akşamları, ılık tuzlu suyla banyo yapmak da faydalıdır.

Reçete 13: Malzeme: Çam yaprağı, Su.

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya; 1 kilogram çam yaprağı konur. Yarım saat

kaynatıldıktan sonra banyo küvetine süzülür. İçinde 5 dakika yatılır.

Reçete: 14- Malzeme: Lavanta çiçeği (Levandula officinalis), Su.

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya; yarım kilogram lavanta çiçeği konur. Yarım saat

kaynatıldıktan sonra banyo küvetine süzülür. İçinde 5 dakika yatılır.

Reçete 15-Malzeme: Meşe palamudu (Quercus vallonea), Su.

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya, yarım kilogram meşe palamudu konur. 15

dakika kaynatıldıktan sonra banyo küvetine süzülür. İçinde 5 dakika yatılır.

AYRICA;

.Bayıldığı zaman sirke koklatılır.

.Sabahları birer çorba kaşığı çam fıstığı ve bal yenir.

.Günde 3 çay bardağı papatya, ıhlamur çayı veya adaçayı içilir.

.Günde 3 kere, birer su bardağı yeni sıkılmış marul suyu içilir.

.Kuru fasulye yemeğine; maydanoz, sarımsak, tere otu ve kekik konup,

yenir.

.Pancar, çiğ lahana, maydanoz, zeytin, ıspanak, pırasa, tere otu, turp, havuç,

pazı, kestane, bezelye, nane, kuru soğan, kereviz, kuru erik, muz, kuru üzüm,

kuru incir, portakal, limon, kayısı, armut, badem, çilek, kiraz, elma, şeftali,

marul, ayva, bal yenir; yulaf veya mercimek çorbası içilir.

Sinirleri teskin etmek için sarı, mavi ve turuncu renkler de etkilidir.

Bakmadan Geçme