• Haberler
  • Sağlık
  • Sigara ruh sağlığını düşündüğümüzden fazla bozuyor!

Sigara ruh sağlığını düşündüğümüzden fazla bozuyor!

Neuroscience’ta yayınlanan bir habere göre Danimarka’da bulunan Aarhus Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, sigaranın zihinsel bozukluk üzerindeki...

Neuroscience’ta yayınlanan bir habere göre Danimarka’da bulunan Aarhus Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, sigaranın zihinsel bozukluk üzerindeki etkisinin boyutunu gözler önüne sermek için Birleşik Krallık merkezli insan sağlığı bilgi veri tabanı Biobank’teki 350 bin kişiye ait genetik verileri incelemeye aldı.

Araştırma ekibi içerisinde bulunan Kantitatif Genetik ve Genomik Merkezi’nden Doug Speed, araştırmalarda incelemeye alınan kişilerin %90’nın 20 yaşından önce sigara içmeye başladığını ve çoğunlukla 30’lu yaşlardan sonra bipolar bozukluk, veya depresyon gibi zihinsel sorunlarla hastanede tedavi altına alındıklarını belirtti.

%250 daha fazla

Speed’in paylaştığı bilgilere göre zihinsel bozuklukların tek nedeni olmasa da sigara içmek akıl hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riskini %250 arttırıyor.

Ayrıca Speed, sigarayla ilişkili kimi genlerin bulunduğunu, ve bu genleri taşımasına rağmen sigara içmeyen kişilerde ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığının sigara içen kişilere kıyasla daha düşük olduğunu vurguladı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme