• Haberler
  • Sağlık
  • Sepsis nedir? Antibiyotik direnci, yoğun bakımlarda çok daha öldürücü sonuçlara yol açıyor

Sepsis nedir? Antibiyotik direnci, yoğun bakımlarda çok daha öldürücü sonuçlara yol açıyor

Pandemi sonrası dünyada iyice tırmanışa geçen antibiyotik direnci, yoğun bakımlarda çok daha öldürücü sonuçlara yol açıyor....

Pandemi sonrası dünyada iyice tırmanışa geçen antibiyotik direnci, yoğun bakımlarda çok daha öldürücü sonuçlara yol açıyor.

Yoğun bakım hastasında enfeksiyon görüldüğünde ilk 1 saat içinde uygun antibiyotiğe başlanmaması bile, tedavi başarısını düşürüyor, hastanın daha uzun süre antibiyotik tedavisi almasına yol açabiliyor; bu da antibiyotik direncine zemin hazırlıyor.

Deprem dönemi

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yoğun bakım uzmanlarına, bir an önce antibiyotik yazma yetkisinin verilmesi gerektiğini söyledi.

Pandemi döneminde oldukça büyük bir hasta yüküyle karşı karşıya kalan yoğun bakımların, tam bunun üzerine depremde de farklı bir yoğunluk yaşadığını kaydeden Prof. Dr. Demirkıran, yoğun bakımlardaki son durum ve hastalar için en tehlikeli tablolardan biri olan antibiyotik direnci konusunda önemli bilgiler verdi.

Deprem sonrasında çeşitli nedenlerle yoğun bakıma yatırılan hastalarda dirençli enfeksiyonlarla çok sık karşılaştıklarını anlatan Prof. Dr. Demirkıran, şu bilgileri verdi:

“Çünkü bu hastalarda ezilmeye bağlı yaralanmalar nedeniyle sık sık debridman, fasyotomi dediğimiz bi nevi cerrahi işlemlerin yapılması gerekti. Bu hastalar bu işlemler için günlük olarak ameliyathaneye çekilip, bacak ya da kolları açılıp, tekrar müdahale edildikten sonra tekrar yoğun bakıma alınmak zorunda kaldı. Her bir müdahale, işlem, yeni bir enfeksiyona açık kapı anlamına geliyor.

Dolayısıyla enfeksiyon da bu dönemde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktı. Bunu yoğun yaşayan deprem bölgesindeki yoğun bakım çalışanı arkadaşlarımız, gerçekten canla başla enfeksiyonla mücadele etmeye çalıştı ve hastaları hayatta tutabilmek için gerçekten çok çaba harcadılar.

“Antibiyotik direnci çok büyük tehlike”

Bu kadar fazla ve çeşitte yaygın antibiyotik kullanımı, daha dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkmasına, dirençli suşların oluşmasına yol açtı. Pandemi döneminde de mecburen bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar çok yaygın olarak kullanıldı ve bu hastalarda enfeksiyonları kolaylaştırdı.

Yine bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar yaşlı hastalar ile diyabetik hastalarda bu durum kolayca meydana gelebildi. Akılcı antibiyotik kullanımı bu nedenle çok hayati önem taşıyor.”

“Yoğun bakım uzmanlarına da antibiyotik yazma hakkı verilmeli”

Enfeksiyonla ne kadar erken başa çıkabilirseniz, o kadar kısa süreli antibiyotik kullanırsınız. Bizim de dikkat çekmeye çalıştığımız en önemli konulardan biri bu. Yoğun bakımda hizmet veren yoğun bakım uzmanlarının, yoğun bakım sorumlusu doktorların özellikle sepsis gibi bir durumda, literatürlerin de yazdığı üzere, ilk 1 saat içerisinde antibiyotik tedavisine başlamasının ölüm oranını gittikçe azaltılacağı göz önünde tutulduğunda, antibiyotik kullanma ve yazma hakkının yoğun bakımcılarda da olması gerektiği üzerinde çok şiddetle duruyoruz ve bu hakkı elde edebilmek için hala uğraşıyoruz.”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme