• Haberler
  • Ekonomi
  • Sendika liderleri ekonomik duruma tepkili “hükümet alacağına aslan, vereceğine tilki”

Sendika liderleri ekonomik duruma tepkili “hükümet alacağına aslan, vereceğine tilki”

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın yazısına göre konfederasyon veya ideoloji fark etmeksizin sendikaların liderleri, vatandaşa dayatılan acı...

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın yazısına göre konfederasyon veya ideoloji fark etmeksizin sendikaların liderleri, vatandaşa dayatılan acı reçeteye karşı verilen zamlara ve ücretleri tepkili. Sendikalar, 1 Ağustos’ta toplu iş sözleşmelerini imzalamak için hükümetle pazarlık masasına oturacak.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, vergi artışlarıyla beraber gelen akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin, diğer bütün giderleri de etkileyeceğini, enflasyonun yükselişine karşı sabit gelirli kesimlerin alım gücünün daha da düşeceğini söyledi. Yalçın, toplu iş sözleşmesi masasına, kamu işverenlerinin de güncellenmiş enflasyon beklentisi ve rakamlarıyla oturmasını; alım gücünü yükseltecek ve adil bir sözleşme imzalanmasını talep etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, yaptığı açıklamada emeklilere verilmeyen 8.000 liralık ilave ödemenin, memurların alım gücünün yükseltilmesinde kullanılabileceği için umutlandıklarını, fakat bu ek ödemenin maaşlara ve ücretlere yansıtılmadan zamlarla anlamsız hale getirildiğini söyledi, “verilecek artışı alıp götürdü. toplu sözleşme süreci memurun aleyhine oluşan bu durumun telafisi için son fırsat olacak. Alım gücü yükseltilmeden, kamu çalışanları ekonomik olarak rahatlatılmadan, ekonominin düzelmesinin imkânsız olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise Temmuz ayında enflasyonda bir rekor görüleceğini tahmin ederek; vergi yüküne ve zamlara karşı bir mücadele çağrısında bulundu. Açıklamasında Bozgeyik, “Bu zamlara, alkış tutunlara, oh çekenlere emekçileri ve emeklileri açlığa itenlere dur diyelim.” ifadelerini kullandı.

Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ise ekonomik krizin yükünün emekçilerin sırtına yüklendiğini söyledi, ve yükselen enflasyon karşısında sabit gelirli kesimin satın alma gücü sürekli azalırken AKP hükümetinin, bütçe ile belirlenen fazla çalışmanın, ek dersin, arazi tazminatının, konferansların, harcırah gündelik bedellerinin gelirlerini de sabit tuttuğunu vurguladı; “Hükümet alacağına aslan, vereceğine tilki misali… Kamu emekçileri tarihte hiç bu kadar sömürülmemişti. 2022 ek bütçesinde söz konusu ödemeler artırılmıştı” dedi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme