Seferihisar’daki ikinci el pazar kazandırıyor

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Seferihisar ikinci el pazarında vatandaşlar herhangi bir tezgâh ücreti...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Seferihisar ikinci el pazarında vatandaşlar herhangi bir tezgâh ücreti vermeden evlerinde kullanmadıkları eşyaları bu pazarda satarak hem ürünlerinin çöpe gitmesini engelliyor hem de maddi anlamda kazanç elde ediyor. Daha önce Seferihisar Üretici Kadınlar Derneği’nin tekelinde olan ikinci el pazarı, bu haftadan itibaren belediyenin kontrolüne geçse de burada ürünlerini satan esnaftan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Pazarcı esnafı evlerinde yıllarca kenara atılmış, kullanılmayan, üzerinde tarihin izleri bulunan her türlü ev eşyasını, giyim, takı, antika süs eşyalarını, eski dergileri ve kitapları her Çarşamba vatandaşla buluşturuyor.

Sığacıkta oturan ve Seferihisar ikinci el pazarına kasım ayından beri gelerek geri dönüşüme katkı sağlayan Arzu Yen, “Evimde kullanmadığım, çöpe atılacak durumda da olmayan eşyalarımı buraya getirip değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

Haber

Arzu Yen

“EVDEKİ EŞYA KALABALIĞI AZALIYOR”

Seferihisar İkinci El Pazarı’nda çalışan ve pazarın işleyişiyle ilgili konuşan Arzu Yen, “Belediyenin pazar yerinde her hangi bir tezgâh ücreti ödemeden ürünlerimizi burada satıyoruz. İhtiyacı olanlar alıyor. Fiyatları elimizden geldiğince cüzi tutuyoruz. Haftada bir gün bu işi yapmak bizler için değişiklik oluyor. Buradaki insanlarla bir komşuluğumuz oluyor. Burada gördüğünüz tüm insanlarla iletişim grubumuz var yine. O grubumuzun üzerinden de satışlar yapıyoruz. Evlerimizdeki ayakkabı, kıyafet, çanta, fazla olan nevresim takımlarını, süs eşyalarını burada satarak gelir elde ediyoruz. Mesela bugünkü tezgâhımda nevresim takımlarını, tablolarımı ve mumluklarımı satıyorum. Ürünlerim satıldıkça yeniliyorum. Farklı ürünler getiriyorum ve eşyalar da tabi ki eski eşyalar oluyor. Çünkü burada sıfır eşya satılmıyor genellikle. Bu işi yaparak bütçemize de katkı sağlıyoruz. Benim evimde eşya kalabalığı var. Ben de burası sayesinde evimde fazla olan eşyalarımı azaltmaya çalışıyorum” dedi.

Haber

İbrahim Can

“ARKADAŞIMA DESTEK OLUYORUM”

Seferihisar ikinci el eşya pazarında çalışan emekli İbrahim Can ise 15 sene önce ürettiği çocuk odası gece lambalarının revizyonlarını yaparak ikinci el eşya olarak sattığı belirtti. Kendi ürettiği çocuk gece lambalarının yanı sıra ayrıca tezgahında maddi durumu yetersiz olan bir arkadaşına da bu yolla destek çıktığı anlatan İbrahim Can, “Tezgâhımda gece lambalarının dışında var olan diğer ürünler de bir arkadaşımın bakmakla mükellef olduğu bir kızı var. Maddi imkânsızlıkları var bu arkadaşımın. Buradan sattıklarımızı da ona göndererek maddi destek sağlıyoruz. Bu pazarda ürün satmamın nedeni budur aslında. Madem burada ikinci el diye bir şey var. Biz de buraya gelerek hem ürünleri satarak maddi kazanç elde diyoruz hem de vaktimizi bu şekilde değerlendiriyoruz. Herkesin birinci el ürün alması gerekmiyor. Zaman ilerledikçe maddi imkânlar da azalmaya başladı. Hal böyle olunca insanlar ikinci el de olsa buradan aldıkları ürünleri değerlendiriyorlar. Biz satarak onlar da alarak değerlendiriyor. Bütün Avrupa’da bu sistem var. Biz de yeni yeni uygulanmaya başlıyor” dedi.

Haber

Taylan Özgür

“MUTFAK MASRAFINA KATKIMIZ OLUYOR”

Seferihisar ikinci el pazarında iki haftadan beri çalışamaya başladığı dile getiren Taylan Özgür de evindeki kullanılmayan eşyaları buraya gelerek sattığını ifade etti. Ekonomiye bir katkısının olduğunu belirten Özgür, “Mutfak masrafına en kötü katkımız oluyor. Ben burada eşimin, annemin kullanmadıkları ve zaman içinde kenara atıkları ürünleri burada değerlendiriyorum. Benim tezgâhımda sattığım takılar zamanında bayağı popüler olan ürünler. Burada sattığımdan beri hala da bir gideri olduğunu fark ettim. Daha önce alıp alıp kullanılmayan ürünler şimdi bu tezgâhlar sayesinde insanların evlerine ulaşılıyor. Buradaki çoğu tezgâhta en az 30 belki de 40 yıla dayanan her türlü ürünü bulmanız mümkün. Daha önce de kullanmadığımız ürünleri çöpe atmıyorduk. Sağa sola ihtiyacı olana veriyorduk. Şimdiyse buraya getirip satıyoruz. Hem maddi bir kazancımız oluyor hem de bu ürünlerin başka insanlara ulaşmasıyla geri dönüşümü sağlanıyor”  şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi

(Y.K.)

Bakmadan Geçme