- Haberler
- Özel Haber
- Seferihisar Üretici pazarında Sultaniye Üzüm yaprağı 70 liradan satılıyor
Seferihisar Üretici pazarında Sultaniye Üzüm yaprağı 70 liradan satılıyor
Yeni Kiraz Gazetesinden Şaha Çimen’in özel haberine göre, Sezonun başlaması ile birlikte Türk mutfağının en önemli...
Yeni Kiraz Gazetesinden Şaha Çimen’in özel haberine göre, Sezonun başlaması ile birlikte Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden sarmanın ana malzemesi olan asma yaprağını tek tek titizlilikle toplanmaya başlandı.
Üzümü kadar yaprağı da meşhur olan asma yaprağı Türkiye’nin dört bir yanına hem salamura hem de taze yaprak olarak gönderilmektedir. Manisa Salihli Sultaniye üzüm yaprağının doğrudan vatandaşın eline ulaştığı yerden biri de Seferihisar Üretici pazarı oluyor.
Üretici Pazarında asma yaprağı 70 lira
Sultaniye üzümü yetiştiricisi Ayten Özmen, kendi bahçesindeki ilk yaprakları Seferihisar üretici pazarında vatandaşla buluşturarak hem ek gelir sağlıyor hem de vatandaşların mutfağın vazgeçirilmez lezzeti sarmadan mahrum kalmamasını sağlanıyor.
Kendi bahçesinde yetiştirdiği ilk yaprağı Seferihisar üretici pazarında satan Ayten Özmen, ilk yaprağın kilosunun 70 lira olduğunu söyledi.
Her Salı Manisa Salihli’den Seferihisar üretici pazarında ilk yaprağı vatandaşla buluşturan Ayten Özmen, “
Benim bu pazarda sattığım ilk yaprağı hiçbir yerde bulamasınız. Çünkü benin bahçemden getirdiğim bu yapraklar çekirdeksiz Sultaniye Yaprağı diye geçiyor. Dillere destandadır bizim yaprağımız. Tüysüz, dikensiz, lezzetsiz ve büyükçedir. Zaten bundan dolayı Manisa Salihli Türkiye’nin yaprak diyarı diye bilinir”
İlk Çıktığında Daha Pahalı
İlk yaprağı fiyatını şimdilerde70 liraya satan üzüm üreticisi Ayten Özmen,
“İlk yaprağı pazarda ilk kez sattığımda fiyatı 70 değil, 100 liraydı. Bu hafta 70 lira oldu. Önümüzdeki hafta daha da düşecek. Neden ilk çıktığında daha pahalı oluyordu biliyor musunuz? Çünkü biz pazarda ilk yaprağı sattığımızda azdı. Daha yeni yeni yapraklar olmaya başlıyordu. Bu hafta pazara daha çok yaprak getirebildik. Onun dışında ilk yaprak bu hafta sattığım yaprağa göre daha taze ve daha lezzetlidir. Bu haftadan sonra yaprağın fiyatı düşer ancak lezzetini kaybeder. Manisa Salihli yaprağının en büyük özelliğidir. Yaprak tazeyken alacaksın. Bunun da ömrü bir aydır. Bir aydan sonra kartlaşır. Benim Manisa’dan buraya kadar gelip yaprağı burada satmanın amacı da bu. Yaprağım Manisa’da çok. Ama burada yok. Bu pazara gelerek ilk yaprağı burada satıyorum. Öyle böyle bir gelir elde ediyorum”
Manisa Salihliye özgü Sultaniye yaprağının kilosunu 70 liradan satan Ayten Özmen, 5 Kiloluk plastik bidonda sattığı salamura yaprağını ise 350 liradan sattığını ifade ederek,
“Bidona su ve tuzun içine konulan yaprak bir sene kadar dayanır. Tuzun ve suyun içinde olduktan sonra hiçbir şekilde bozulma, küflenme olmaz. Tek seferlik değil, ailenin kalabalık durumuna göre birkaç seferlik ömre sahiptir”
Asma Yaprağının Arkasındaki Emek Büyük
Pazarda sattığı taze yaprağın fiyatıyla ilgili konuşan Ayten Özmen, vatandaşın fiyatı çok yüksek olduğundan şikâyet ettiklerini şöyle anlatıyor:
“Vatandaş tezgâhıma gelerek yaprağın niye pahalı olduğunu soruyor. Sen yaprağın kilosunu neden 70 liradan satıyorsun diyenler çok var. Bunu sormakta haklılar. Çünkü asma yaprağı nasıl toplanılır, hangi zorluklar sonucunda tezgâhta yerini alır, toplanmasının ne kadar zor olduğunu bilmedikleri için neden pahalı diyorlar. Bu yaprağın toplaması, yetiştirmesi çok zordur. Vatandaşa sorsan her şey pahalı diyorlar. Mesela sabah erken bahçeye gidiyoruz. Toplayabildiğimiz kadar topluyoruz. Yaprağı toplamanın saati yok zaten. Sonra topladıklarımızı Manisa’dan Seferihisar’a kadar getiriyoruz. Bahçe için verdiğimiz diğer çabayı saymıyorum bile. Dediğim gibi vatandaş bunu sormuyor. Fiyat neden pahalı diyor. Biraz bunun arkasındaki emek düşünüldüğünde aslında fiyatın gayet normal olduğunu anlamaları mümkün”
Vatandaşın fiyatlardan memnun olmamasına rağmen yine de kapış kapış kiloyla sarma aldıkları anlatan Ayten Özmen,
“ Kim ne derse desin. Ben şu an tezgahımda müşretinin istediği taze yaprağı yetiştirmekte zorluk çekiyorsam demek ki insanlar fiyata değil, damağa bakıyor. Demek ki benim yaprağım değer görüyor ki şu an buradayım, dedi.