• Haberler
  • İzmir
  • Seferihisar Düzce Köyü’nde tarihe sahip çıkmak 3 sene sürdü.

Seferihisar Düzce Köyü’nde tarihe sahip çıkmak 3 sene sürdü.

Yeni İzmir / Afranur Şimşek İzmir’in gözde ilçelerinden Seferihisar, Antik kentlerden modern dünyaya ulaşan bir yerleşim...

Yeni İzmir / Afranur Şimşek

İzmir’in gözde ilçelerinden Seferihisar, Antik kentlerden modern dünyaya ulaşan bir yerleşim ve cazibe merkezi. Son yıllarda köyleri ile sıkça gündeme gelen Seferihisar’da tarih kendi kendini korumaya çalışıyor.

Haber

 

Seferihisar’ın Düzce Köyü (Hereke) Herakleia Antik Kentine kadar dayanan tarihi ile bölgenin en eski yerleşim alanlarından biri. Yakın zamanda adını sıklıkla duyuran Bademler Köyüne sadece bir kaç km mesafedeki köyün altında bir antik kent barındırıyor olması da olası. Yerli halkı tarafından köy mezarlığı olarak kullanılması sebebiyle kazı çalışmaları başlatılamayan alandan 2021 yılında Cafer Öz bahsetmişti. Aynı zamanda köyün, yerin üzerindeki tarih mirası olan ve köy merkezinde bulunan ve Evren Oğulları’ndan Kasım Çelebi tarafından inşa ettirilen Kasım Çelebi Camii ve Kasım Çelebi Medresesinin restorasyonu da gündeme gelmişti. İki sene sonra bu günlerde , medrese yıllara direnmekte giderek daha çok güçlük çekiyor. Ve henüz restorasyon çalışmasına başlanmadı. Ortak avluda bulunduğu camiin aksine bakımsız ve metruk durumda .Cami ile aynı avluda yer alan medresenin bir bölümü yıkılmış durumda. Ayakta kalan az sayıda oda ise içine girilmemesi gerektiği hakkında uyarı barındıran bir tabela ile kaderini bekler durumda. Tabelada bulunan uyarı çok açık.

Dikkat! Tarihi yapıya yaklaşmayın! Yıkılma tehlikesi var!

Haber

1498 yılında inşa edilen ve Osmanlı Dönemi Tarihi Eserlerinden Olan Kasım Çelebi Medresesinin Restorasyonu için ilk adımlar atılmış durumda.

Düzce Köyü Muhtarı Sinan Gülgönül , restorasyon çalışmalarının başlaması için gerekli olan alt yapı çalışmalarının tamamlandığı, Kasım Çelebi Medresesi restorasyonunun ihaleyi beklediği yönünde bilgi paylaşımında bulundu.

Ancak restorasyon kararının ardından geçen süre uzadıkça, tarihin tuğlaları dökülmeye devam ediyor.

 

Bakmadan Geçme