Sarımsak Yağı
Modern tıp ve ekipmanlar henüz yokken, antik dönemlerde yaşamış olan atalarımız sağlık problemleri için doğanın mucizelerine...
Modern tıp ve ekipmanlar henüz yokken, antik dönemlerde yaşamış olan atalarımız sağlık problemleri için doğanın mucizelerine güvenmek zorundaydılar. Geleneksel tıpta en çok tercih edilen ürünlerden bir tanesi ise sarımsaktır ve pek çok hastalıkla savaşta yardımcı olmaktadır.
Genelde yemeklerde tat vermesi için kullanılsa da, sarımsağın antibakteriyel, mantar karşıtı ve antivirüs özellikleri, onun iyi bir sağlık ürünü olmasını sağlar. Sarımsak yağını onu ezdikten sonra herhangi bir sebze yağına atıp bekleterek elde edebilir yahut buharlı distilasyon da yapabilirsiniz.
Sarımsak herkesin antibiyotik olarak bildiği bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamasıyla bu ismi almıştır.
Sarımsak yağı başka yağlarla seyreltilerek kullanılabilecek bir yağdır.
Faydaları:
- A1, B2, B6 ve C vitaminleri içerir. Ayrıca amino asitler, selenyum, demir, iyot, silisyum ve daha birçok mineral bulundurur.
- Bağırsaklarda solucan oluşması gibi bağırsak problemlerini önler ve çözüm sağlar.
- Özellikle çok eski zamanlarda savaş sırasında oluşan yaraların enfeksiyon kapmaması için yine bu şifalı sebzenin yağı kullanılırdı.
- Kolesterolü düzenlemesi de bu şifalı yağın faydaları arasındadır. Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
- Kas ağrılarına iyi gelir.
- Eğer nefesinizin kokacağından endişe ediyorsanız artık sarımsak yağı kapsülleri de hizmetinizdedir. Bu kapsüller sayesinde hem bu şifalı yağın faydalarından yararlanacak hemde kokusuz bir nefes sahibi olacaksınız.
- Bu şifalı yağ solunum yolu enfeksiyonlarına karşı fayda sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp dostudur, kalbi korur. Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
- Kemikleri korur. Özellikle kadınların kemik sağlığını olumlu etkiler.
- Diyet yapanlar, bir türlü kilo veremeyenlerin adresi de yine bu şifalı bitkinin yağıdır. Bu yağ sayesinde kolaylıkla kilo verebilir ve ideal kilonuza kavuşabilirsiniz. Yani zayıflamak bu yağ sayesinde hayal değildir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Kötü huylu tümörlerin gelişimini engeller. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre kolon kanserini % 35 azalttığı ortaya koyulmuştur.
- Antioksidanlar açısından zengindir.
- Hazımsızlığı önler yani sindirim sistemini rahatlatır.
- Cilt hastalıklarını engeller.
- Aristo’ya göre bu şifalı bitki mükemmel bir tonik ve müshildir. Ayrıca amipli dizanteri rahatsızlığında da kullanılır.
- Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardım eder.
Diş ağrılarına karşı;
Dişlere karşı fayda sağlayan bir yağdır. Diş ağrısını hafifletir. Diş ağrısının geçmesi için bir miktar pamuğa 2 damla sarımsak yağından damlatın.
Ağrıyan dişin üzerine bu pamuğu koyarak 10 dakika bekleyin. Ağrınız geçmezse yada tekrarlarsa günde 2 defa tekrar yapabilirsiniz.
Enfeksiyonlar ile Savaşır
Sarımsak yağını her gün tüketebilirsiniz. İçeriğindeki allicin adlı bileşen mikrop, bakteri, mantar, parazir ve virüs karşıtı özellikler göstermektedir.
Ancak aşırı tüketmemeye dikkat çünkü aşırı tüketim mide yanması, bulantı, gaz ve ishal problemleri doğurabilir. Aktardan aldığınız sarımsak yağı üzerinde günlük doz bilgisi mutlaka olacaktır.
Saça faydaları;
- Saç dökülmesine iyi gelir. Sarımsak yağı saç dökülmesi için oldukça etkili bir ilaçtır.
- Yıpranmış, uçları kırılmış ve güçsüz saçlarınıza yeniden parlaklık kazandırabilirsiniz.
- Ayrıca dengesiz ve yanlış beslenme sonucunda saçları dökülmüş olan kimseler için de kaybedilen vitaminleri geri vererek saçları besler. Böylece yeni saçların çıkması hızlanmış olur.
- Kepeğe karşı koruma sağlar. Saçlarda kepek oluşumunu engeller.
Saça uygulanışı:
Sarımsak yağı yoğun bir yağ olduğu için tek başına kullanılmamalı, başka yağlarla inceltilmelidir. Bunun için öncelikle bir kase içine 3 damla sarımsak yağı, 5 yemek kaşığı argan yağı, zeytinyağı veya susam yağı koymalısınız.
Yağları karıştırın ve eldiven takarak masaj yapar şekilde saç diplerinize uygulayın. Bu yağ, saç köklerini besler, kan dolaşımını hızlandırır ve saç diplerinden yeni saçlar çıkmasına yardım eder. Yarım saat saçlarınız yağlı şekilde bekleyerek sonrasında saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Saç Kaybını Önler
Sarımsak yağını birazcık ısıtıp saçlarınıza ve saç derinize sürün, bone takarak gece boyu öyle bırakın. Sabah yumuşak bir şampuan ile yıkayabilirsiniz.
Sarımsaktaki kükürt, E, C, B1 ve B6 vitaminleri saçı ve saç diplerini besler. Böylece saçların kırılması engellenir ve kökler saçı daha iyi tutarlar.
Kepeğe İyi Gelir
Sarımsak yağını yine bir gece saçımızda bekletiyor ve sabah şampuanla temizliyoruz. Sarımsağın mantar karşıtı özellikleri kepeğe sebep olan enfeksiyonlarla savaşır.
Ayrıca kükürt içeriği sayesinde rahatsız olan cildi ve inflamasyonları yatıştırır.
Cilde faydaları;
- Aknelere ve sivilcelere karşı bakım yapar.
- Cilt enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına karşı yarar sağlar.
- Siğillere de iyi gelir.
- Ayak mantarı ve ayaklardaki kaşıntılara fayda sağlaması da sarımsak yağının faydaları arasındadır.
Cilde uygulanışı (akne)
Akneler için sarımsak yağı uygulanarak fayda bulunabilir. Bunun için bir kaseye 2 damla sarımsak yağı damlatın. Üzerine 2 yemek kaşığı badem yağı yada hindistan cevizi yağı ekleyerek karıştırın.
Bu şekilde hazırlanan karışımı aknelerin üzerine sürebilirsiniz. Sarımsak yağını tek başına cildinize uygulamayın. Bu şekilde cildiniz zarar görebilir. Bu nedenle seyreltip uygulamalısınız.
(Sivilcelerde); Bir kaç damla sarımsak yağını kil maskesine damlatın ve karıştırıp sivilcelere sürün. 10 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayabilirsiniz. Günde 1 defa uygulayabilirsiniz.
Sarımsakta temel besinler ve antioksidanlar bulunur ve bunlar arasında selenyumö, allicin, C ve B6 vitaminleri, bakır ve çinko bulunur. Bu sayede cildin yağını da kontrol altına alır ve inflamasyonlara karşı gelerek sivilceleri önler.
Kötü Kolesterolü Düşürür; Sarımsak yağı ile balık yağını birlikte her gün tüketmek kolesterolün ciddi anlamda düşmesini sağlayacaktır. Özellikle LDL-C kolesterolü ve kandaki trigliserit düzeylerini düşürmeye yaramaktadır. Lakin iyi kolesterolün çok fazla düşmesini engellemek için yanında onu arttıran balık yağı tüketilmelidir.
Bilişsel Gerilemeyi Önler; Sarımsak yağını her gün tüketerek bunama gibi bilişsel gerileme problemlerinin önüne gelebilirsiniz. Ayrıca Alzheimer hastalığı vakalarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bunun temel sebebi ise antioksidanlar sayesinde zihin ve sinir yapılarının korunmasına yardımcı olmasıdır.
Kanserle Savaşır; Sarımsak yağını her gün tüketerek içerisinde diallyl disülfit bileşenlerden faydalanabilirsiniz. Bu bileşenler meme kanseri hücrelerini baskılarlar. Ayrıca linoleik asiti de baskılayarak onun meme kanserini tetikleyen özelliğini ortadan kaldırırlar.
Kulak Enfeksiyonlarına İyi Gelir: Bir kaç damla sarımsak yağını iki yemek kaşığı zeytin, hardal veya hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra bu yağları sadece birazcık ısıtabilir, daha sonra bu yağdan bir kaç damlayı pamuğa sürerek enfeksiyonlu kulağın içine tıkayabilirsiniz.
Bu karışım hem bakteriler ile savaşacaktır hem de ağrılara iyi gelecektir.
Kadınlarda Kemik Sağlığını İyileştirir; Her gün sarımsak yağı tüketerek özellikle menopoz sonrası kemik erimesinin önüne geçebilirsiniz. Zira kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olacak tüm kemikleri güçlendirmektedir.
Egzersiz Performansını Arttırır; Her gün sarımsak yağı tüketmek, kalp sağlığına iyi geldiği gibi kalbin atışını da biraz yavaşlatır ve böylece bilhassa koroner damar hastalıkları olanlarda egzersize olan toleransı arttırır. Bilhassa spor yapması gereken kalp hastaları için oldukça önemlidir.
Sivrisinekleri Kovalar; Sarımsak yağını biraz ısıtıp pamuğa sürdükten sonra cildinizin açıkta kalan yerlerine sürebilirsiniz. Sivrisinekler sarımsağın kokusundan hoşlanmazlar ve bu nedenle onu kritik noktalara sürerek onları uzak tutabilirsiniz.
Uçuğa İyi Gelir; Sarımsak yağını pamukla birlikte uçuğun üzerine sürebilir ve bunu günde iki defa yapabilirsiniz. Bakteri ve mantar karşıtı olduğu için uçuğa sebep olan virüslere de iyi gelmektedir.
Şeker Hastalığına İyi Gelir; Her gün sarımsak yağı tüketerek tip-2 diyabeti kontrol altına alabilirsiniz. İçinde bulunan allicin, allyl propil disülfat ve s-allyl sistein sülfoksit sayesinde kandaki insülin düzeyini arttırır ve böylece her zaman yeteri kadar insülin olmasını sağlar. Ayrıca diyabet kaynaklı kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını da engeller.
Eğer süregelen hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar ve alerjileriniz varsa, sarımsak yağını herhangi bir şekilde kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmamalısınız. Zira yağ bazı ilaçların emilimine engel olarak tedavi sürecinizi baltalayabilir.
Zararları;
Bu yağ kullanılırken ciltte beklenmeyen bir etki yada aşağıda belirtilen yan etkiler görülürse hemen yağı kullanmayı bırakmalısınız. Sarımsak yağı kapsülleri yada sıvı şeklini kullanmadan önce doktorunuza başvurun.
- Bazı kişilerde mide ekşimesi, mide yanmasına sebep olabilir.
- Bazı kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez.
- Ayrıca sarımsak yağının çok uzun süre saklanması ve sonra kullanılması da sağlıklı değildir.
- Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, kızarıklığa, ishal, egzama, bulantı ve ciltte yanmalara sebep olabilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.
Yarın kaldığımız yerden devam edelim inşallah, huzur ve sağlıkla kalınız.
Sevgiler