SAR’A

Bir Çeşit sinir hastalığıdır. Sebebi beynin çalışmasında görülen bir anormalliktir. Halk Tip dilinde ise “Epilepsi” denir....

Bir Çeşit sinir hastalığıdır. Sebebi; beynin çalışmasında görülen bir anormalliktir.

Halk Tip dilinde ise; “Epilepsi” denir. Grand mal” ve “Petit mal” olmak üzere iki çeşidi

Halk arasında; “Tutarak, tutarık, tutarga, yilbik, düşme hastalığı” gibi adlar verilir.

Tıp dilinde ise; “Epilepsi” denir. “Grand mal” ve “ Petit mal” olmak üzere iki çeşidi vardır.

Grand mal:  Sar’a’nın ağır şekline “Grand mal” denir. Hasta, nöbet gelme-

den önce “Aura” denilen bir devre geçirir. Bu sırada da, nöbetin geleceğini anlar. Bu devrede;

kulak çınlaması, belirli bir yerde ağri, titreme vardır. Ne olduğunu anlayamadığı

bir koku hisseder. Kısa bir süre sonra da; şuurunu kaybederek yere düşer;

vücudunda kuvvetli çırpınmalar başlar, kol ve bacakları ritmik bir şekilde kasılıp,

gevşer. Ağzı köpürür, dilini ısırabilir; farkında olmadan küçük ve büyük abdestini

koyuverir. Bir süre sonra da; kasılmalar azalır, derin derin soluk alarak sakinleşir ve

kendine gelir.

Petit mal: Sar’a’nın hafif şeklidir. Bu çeşit sar’alıda şuur kaybı görülür fakat,

kasılma ve gevşemeler görülmez. Hatta bazen çevresindekiler kriz geçirdiğini bile

anlamaz.

İlkyardım: Kriz geçiren hastanın yaralanmasını önleyici tedbirler alınır.

Dilini ısırmamasi için de, temiz bir mendili top yaparak ağzına koymak faydalıdır.

Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler kullanılır:

Reçete:1 Malzeme: Çörekotu, Nergis tohumu, Bal.

Hazırlanışı: 1 çorba kaşığı çörekotu ve 1 çorba kaşığı nergis tohumu karıştırılır.

Havanda iyice dövülür. Sabah aç karına; 1 tatlı kaşığı toz ile 1 tatlı kaşığı süzme

bal karıştırılıp, yenir.

Reçete: 2 Malzeme: Çörekotu, Ihlamur, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam ıhlamur ve 1 tatlı kaşığı çörekotu konur.

Kaynatıldıktan sonra, günde 3 kere birer çay bardağı içilir.

Reçete: 3-Malzeme: Üzerlik (Peganum harmala), Su.

Hazırlanışı: 1 kahve kaşığı üzerlik tohumu, havanda dövüldükten sonra az suyla

içilir.

Reçete 4- Malzeme: Kişniş, Karabaş otu (Lavendula staechas), Koyun Ödü, Horoz

ödü, Horoz kanı, Sedef çiçeği, Katranköpüğü, Gülsuyu, Kuru üzüm hoşafı.

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı (30 gram) kişniş, 2 tutam (30 gram) karabaş otu,

1 tane koyun ödü, 1 tane horoz ödü, 2 kahve kaşığı (6 gram) horoz kanı, 2 tutam

(25 gram) sedef çiçeği, 1 çorba kaşığı (15 gram) katranköpüğü karıştırılıp, iyice

ezilir. Üzerine, azar azar gülsuyu dökülerek macun yapılır. Günde 1 kere 1

kahve kaşığı (5 gram) alınıp, üzüm hoşafı ile yenir.

Reçete: 5- Malzeme: Üzerlik (Peganum harmala), Pekmez.

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı üzüm pekmezine; 1 gram dövülmüş üzerlik tohumu

konur. Kaynatıldıktan sonra, sabah aç karına içilir.

Reçete: 6- Malzeme: Pelin (Artemisia absinthum), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya: 1 kahve kaşığı dövülmüş pelin konur. 15

dakika bekletildikten sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Sabahları aç

karına, 2 çay bardağı içilir.

Reçete: 7- Malzeme: Oğulotu (Melissa), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam oğulotu konur. 10 dakika kaynatıldıktan

sonra süzülür. Yemeklerden 10 dakika önce, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 8- Malzeme: Kediotu (Valériane officinalis), Bal, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 30 gram dövülmüş kediotu kökü konur.

Kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna; 1 çay bardağı

süzme bal konup, iyice karıştırılır. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

Reçete: 9-Malzeme: Sinameki (Feuille de séné), Su.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 yaprak sinameki ufalanır. 5 dakika

bekletildikten sonra süzülüp, içilir.

Reçete: 10- Malzeme: Kantaron (Gentiana lutea), Su.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya; 1 tane kantaron yaprağı ufalanır. 5 dakika

bekletildikten sonra süzülüp, içilir.

Reçete: 11- Malzeme: Yasemin (Jasminum), Su.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı sıcak suya, 1 tane yasemin yaprağı konur., 5 dakika

bekletildikten sonra süzülüp, içilir.

AYRICA;

40 gün süreyle limonsuyu içilir.

Her gün, 3 çorba kaşığı fındık yağı içilir.

Her gün, 3 gram keklik ciğeri yenir.

Haftada bir kere tavşan eti yenir.

Bol bol incir ve lahana yenir.

Kriz hâlindeyken çörekotu koklatılır.

Hastaya, her zaman iyi olduğu telkin edilir.

Bakmadan Geçme