Sanatı aramak lazım

Niyazi Görkem Özkan'ın haberine göre, yaklaşık 20 yıldır hat sanatı yaptığını belirten İlkay Kanar, 'Buna içimdeki...

Niyazi Görkem Özkan’ın haberine göre, yaklaşık 20 yıldır hat sanatı yaptığını belirten İlkay Kanar, “Buna içimdeki boşluk ya da arayış diyebilirim. Sanatı aramak lazım başka türlü olmaz. İçerdeki boşluğu fark edersin, ama ne olduğunu bilemezsin” dedi.

Ruhunu ortaya koymak

“Hat sanatı özel bir sanattır. Bu sanat, usta-çırak ilişkisiyle öğrenilir ve yıllarını hatta ömrünü alır, insanın buna kendini adaması gerekir” diyen İlkay Kanar, “Hat yaparken dünya ile bağlantım kopuyor. Bazen ticari yapılan işler var, bazen de ruhen yapılan işler var. Bu, ruhla yapılan bir iştir. Ruhun hem dinginliği açısından hem de sanatın akıcılığı açısından hat sanatı insanın içinden gelir” diye konuştu.

“20 bin kez dövüyorum”

Hatın islami bir yazı olduğunu, islami bir sanat olduğu için herkesin  bunu beceremeyeceğini iddia eden Kanar, “Herkesin becerebileceği bir sanat değil. Bunu öğrenmek iki defa tıp fakültesini bitirmekle eşdeğerdir.  Hattı öğrenmek abır isteyen ve zor bir yolculuk” dedi.

Kullandığı kamış, mürekkep ve kağıdın el yapımı olduğunu ifade eden İlkay Kanar, “Mesela, mürekkebi üretirken mum ateşinden çıkan isi toplayarak arap zamkı ve zem zem suyu ile tam 20 bin kez dövüyorum ve bu durum haftalarca sürüyor ancak bu şekilde mürekkebi elde edebiliyorum. Herkes bu kadar uğraş gösterir mi bilmiyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme