Sanat boş iş değildir
Edebiyat sözcüğü, Türkçe'ye Arapça'dan geçmiştir. Kelimenin kökü tahmin edebileceğiniz gibi edeptir. Sondaki 'ât' eki de çokluk...
Edebiyat sözcüğü, Türkçe’ye Arapça’dan geçmiştir. Kelimenin kökü tahmin edebileceğiniz gibi edeptir. Sondaki ‘ât’ eki de çokluk ekidir. Edep ‘görgü ve terbiye’ demektir. Kelimesinin çoğulu aslında ‘adap’ şeklindedir. Edebiyat, ‘edepli’ yani ‘görgülü’ şeyler demektir. Fakat zamanla, özellikle Türkçe’de ‘güzel yazı ve sözler’ anlamında kullanılagelmiştir. Edebiyat, güzel yazı yazma ve konuşma sanatıdır. Edebiyat deyince aklımıza, yazılmış ve söylenmiş sözlerle kitaplar aklımıza gelir, Bir de bunları yazan insanlar, yazarlar…
Edebiyat deyince ‘estetik’ akla gelir. Sesler ve renkler.
Türk Dili ve Edebiyatı dersi öğretmeni olduğum için genel anlamda ‘sanat’ adını verdiğimiz bütün etkinlikler ilgimi çeker. İzlemek isterim.
**
Salı günü İzmir’de bir resim sergisi vardı. Serginin sahibi de Ödemiş Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi idi. Ödemiş Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen Gölcük ve Birgi resim çalıştaylarında ortaya çıkan resimler İzmir Kemeraltı’ndaki bir handa açılan sergi ile görücüye çıktı.
Bu serginin dikkate alınması gereken bazı noktaları var. Kısaca sayalım: Ödemiş’teki yerel ressamlara birlikte çalışma desteği sunmak. Ödemiş’in tanıtılmasına sanat yolu ile destek vermek ve resimlerin satışından elde edilecek geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere aktarmak.
Şimdi, “Kemeraltı’nda bir handa sergi açıldı da ne oldu?” diye sorabilirsiniz. Belki haklısınız, ama şöyle düşünmek gerekir: Biz de biliyoruz ki bu sergiyi binlerce İzmirli gezmeyecek. Fakat gerek yazılı, gerekse e-sosyal medyada yer alacak haberlerle binlerce kişiye ulaşacak. Gazete sayfalarında yer alacak. Belki de TV kanallarında haber olacak. Malum, devir medya ve tanıtım devri.
Emeği geçen başka kültür sanat meclisi başkanımız Nezihe Uzunkol olmak üzere ressam arkadaşlara ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e kendi adıma teşekkür ederim.
**
Çarşamba akşamı da Ödemiş’te bir şiir dinletisi vardı. Bir grup gönüllüden oluşan Bornova Şiir Grubu, Ödemiş’te Nazım Hikmet’i andı. Yaklaşık 20 kişilik ekip ile Ödemiş’e gelen çeşitli meslek gruplarından çalışan ve emekli sanatseverler, dünya şairi Nazım Hikmet’i şiirleri ve yaşam öyküsü ile andılar. Şiirlerin yanı sıra, Nazım’ın şiirlerinden bestelenen şarkılar da gitar eşliğinde dile getirildi.
Kabul edelim ki çok profesyonel bir ekip ve çalışma değildi. Fakat yaşları 50’nin üstünde olan Bornovalı sanatseverler güzel bir işbirliği ortaya koymuşlar, evlerde oturmanın dışında yapılabilecek insani işlerin olduğunu göstermişlerdi. Bornova Belediyesi de bu güzel ekibe destek vermişti.
Etkinlikten sonra ekibin başkanı olan emekli Türkçe öğretmeni Dizdar Karaduman ile ayaküstü sohbet ettim. Hem kutladım hem daha iyi bir sonuç çıkması adına olumlu ve olumsuz eleştirilerimi kendisine ilettim.
Pandemi öncesinde bir araya gelen ekip, öncesinde ve sonrasında iki gösterim yapmış. Ödemiş’teki etkinlik üçüncü gösterim imiş. Arada şiirlerin bazı dizeleri unutuldu ama metinler gayet güzeldi.
Keşke Ödemiş’te de böyle bir ekip çıkarabilsek de çevre il ve ilçelere gidip Ödemiş’in tanıtımını yapabilsek…
Aslında Ödemiş’te de böyle bir ekip var. Hatta bu yıl emperyalist işgalden kurtuluşun 100’üncü yıldönümü dolayısı ile kapsamlı bir etkinlik hazırlamayı düşünüyoruz. Neyse lafı uzatmayalım.
Bugün akşam Ödemiş ÇYDD ve ADD olarak geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz öğretmenimiz Behiç Galip Yavuz’u anacağız.
Sade bir etkinlik olacak.
Bakmadan Geçme





