- Haberler
- SALATALIK TARLALARINDA HASAT TELAŞI BAŞLADI
SALATALIK TARLALARINDA HASAT TELAŞI BAŞLADI
GEÇİM DERDİYLE SICAĞA MEYDAN OKUYORLAR Ödemiş&rsquote güz salatalığı için tarlalarda mesai başladı. Tarım işçileri, 40-50 lira...
GEÇİM DERDİYLE SICAĞA MEYDAN OKUYORLAR
Ödemiş’te güz salatalığı için tarlalarda mesai başladı. Tarım işçileri, 40-50 lira arasında değişen yevmiye için 39 derece sıcaklığa meydan okuyup kovaları doldurmaya çalışıyor. Salatalık üreticisi ise ikinci üründe fiyatların serbest olduğuna dikkati çekerek, maliyetli ve zahmetli bir ürün olan salatalıkta emeklerin karşılığını almak istiyor.
8 SAATLİK ZORLU MESAİ
İzmir’de salatalık üretiminde ilçeler arasında ilk sırada yer alan Ödemiş’te ikinci ürünün hasadına başlandı. Kaymakçı, Çaylı, Emirli, Kurucuova, Ertuğrul gibi köylerde üretimi yaygın şekilde yapılan salatalıkta hasat için sabah 06.00’da tarlaya giren işçiler 14.00’da paydos ediyor. Hasadın ardından köylerde kurulan elekler çalışmaya başlıyor.
Hava sıcaklığının öğleye doğru 39 dereceye ulaştığı ilçede salatalık tarlasında zorlu bir mesai veren işçiler, mola verseler bile yakıcı güneş kadar tarladaki nemin de şartları zorlaştırdığını vurguladı. Tüm gün eğilerek çalışmak zorunda olduklarını aktaran işçiler, ekmek derdinin sıcak-soğuk dinlemediğini dile getirdi.
“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ”
Ertuğrul köyünde 10 dönüm arazide salatalık yetiştirdiklerini belirten üretici Mülayim Devecioğlu, “Salatalık hem maliyetli hem de işçiliği zahmetli bir ürün. Bakımı oldukça zor, hava şartları çok önemli. Hasadı yazın yapıldığından işçiliği oldukça zor. Buna karşılık ilk üründe umduğumuzu bulamadık. İkinci ürün serbest piyasa olarak alınıyor. Yani fiyatlar henüz belli değil. Ben arazimde damlama sulama ile ürün alıyorum. İşçilik ve diğer maliyetler de var. Bu emeğin ve maliyetin karşılığını almayı umut ediyoruz. Bereketli bir hasat sezonu yaşanmasını diliyorum” diye konuştu.
Başar Uçar