Sakatat severler dikkat! iç organlarda kist riski

Prof. Dr. Ertan Kara kurbanlık kesimi sırasında hayvanın sakatatlarında kistik yapıyla karşılaşılması halinde tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu...

Prof. Dr. Ertan Kara kurbanlık kesimi sırasında hayvanın sakatatlarında kistik yapıyla karşılaşılması halinde tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu etleri tüketen insanlarda etkiler yıllar sonra ortaya çıkabilir. Sarılık ve safra kesesi tıkanıklığına yol açıyor” dedi.

Prof. Dr. Kara, Kurban Bayramı süresince bulaşıcı hastalıklar ve insan sağlığı açısından risk taşıyan durumları anlatarak, uyarılarda bulundu. Kurbanlık alırken veteriner hekim kontrolünden geçmiş, sağlıklı ve küpeli hayvanların tercih edilmesi, kesim yapılan yerlerin steril olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ertan Kara, aksi takdirde insanlarda tanımlanması güç, zaman zaman ölümle bile sonuçlanabilen hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Kurbanlık alırken fark edilemeyeceğiniz bazı hastalıkların kesim sırasında görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ertan Kara, “Hayvanların bazı sakatatlarında, etlerin ya da kasların içerisinde ur gibi normal yapıdan farklı bir şey gördüklerinde onları yememeleri konusunda uyarmak istiyorum. Ayrıca karaciğerde halk arasında köpek kisti olarak bilinen, kaya suyu manzarası olan farklı bir şey gördüğümüzde onun da özellikle insanlar açısından yenmemesi, ağza, buruna, göze sıçramaması konusunda önlemlerin alınması gerekiyor. Bunları evimizde beslediğimiz can dostlarımıza da vermememiz lazım. Çünkü onlar da hasta olabilir veya o hastalıkları kendi vücut içerisinde döngüsünü tamamlayıp daha sonra insanlara da bulaştırılabilir” dedi.

Bakmadan Geçme