Sağlık hizmeti alan hemşireye 135 liralık fatura!

Birlik Sağlık-Sen, İzmir İl Başkanlığı'nda 15 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan ve 1 Ağustos 2022'den itibaren geçerli...

Birlik Sağlık-Sen, İzmir İl Başkanlığı’nda 15 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan ve 1 Ağustos 2022’den itibaren geçerli olan ek ödeme yönetmeliğindeki eksiklikler nedeniyle yaşanan mağduriyetlere dikkat çekildi. Birlik Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, yönetmelikte yer alan ‘hakem hastane’ ibaresi nedeniyle rapor alan sağlık çalışanlarının mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Birlik Sağlık-Sen olarak taleplerinin ek ödeme yönetmeliğindeki rapor ile ilgili olan kısımların güncellenmesi olduğunu söyledi.

Mağdur olan Birlik Sağlık-Sen Üyesi Hemşire Arzu Ece, yönetmelik gereğince hastaneden aldığı raporu hakem hastaneye onaylatması gerektiğini tekrardan gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastane tarafından 550 lira fatura çıkarttıklarını ve parayı ödemediğini dile getirdi. Ece, daha sonra evine ‘aldığı sağlık hizmeti’ gerekçesiyle 5 iş günü içinde ödenmesi koşuluyla 135 lira ücret gönderildi.

SİL BAŞTAN TETKİK

Sağlık çalışanlarının lehine değişen olumlu noktalar olsa da uygulamaya geçildiğinde karşılaşılan zorluklar yönetmeliğin eksik yönlerini gözler önüne serdiğini belirten Zengin, “Yönetmeliğe göre hakem hastane tarafından onaylanan heyet raporları sürelerinin çalışılmış gün olarak kabul edileceği ve bu sürelerden teşvik kesintisi yapılamayacağı belirtilmiştir. Üyelerimiz sağlık raporunu sadece kendisinden kesilen taban ve teşvik ödemesinin iadesini kurumdan talep etmek için yönetmelik gereği onaylatmak isteyen çalışana hem tüm tetkikler sil baştan yaptırılmış, rapor onay kısmında ise 550 liralık ücret talep edilmiştir” dedi.

Zengin, Hemşire Arzu Ece’nin gittiği hakem hastanede yapılan tetkikler karşılığında hizmet bedelini ücretlendirerek 135 lira borç çıkartıldığını aktararak, “Rapor bir kişinin hastalığından dolayı verilir. Devlet memuru olan bir doktorun verdiği raporun doğruluğunu teyit için, tekrardan bir başka kuruma göndermek nedir? Bu raporu onaylatmazsan ücretini keserim manasındaki uygulamayla hasta haliyle bir başka kuruma göndermek, yeniden tahlil ve tetkik yaptırmak ve üzerine 550 lira ücret istemek hangi aklın ürünüdür?” diye konuştu.

Seher Göçen

Bakmadan Geçme