• Haberler
  • Sağlık
  • Sağlık Bakanlığı'ndan alışıldık açıklamalar: Önce reddettiler, sonra kabul ettiler

Sağlık Bakanlığı'ndan alışıldık açıklamalar: Önce reddettiler, sonra kabul ettiler

yeniizmir.com'un haberine göre Türkiye'de kızamık hastalığında yaşanan vaka artışı toplumda kaygı uyandırırken, Sağlık Baknı Fahrettin Koca...

yeniizmir.com’un haberine göre Türkiye’de kızamık hastalığında yaşanan vaka artışı toplumda kaygı uyandırırken, Sağlık Baknı Fahrettin Koca tarafından Sosyal medya üzerinden yapılan açıklama ile artış iddiaları yalanlanmıştı. Ayrıca kızamığa bağlı bir ölümün söz konusu olmadığını da dile getiren Koca kızamık kaynaklı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölümün sebebinin de, 2015 doğumlu yabancı uyruklu bir şahsın HIV/AIDS hastalığı kaynaklı multiorgan yetmezliği olduğunu açıklamıştı.

Kaygı uyandıran “kızamığa bağlı ölüm” iddiaları asılsızdır

Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır. Bu açıklama, kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacından…

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 19, 2023

81 ile uyarı gönderildi

Sağlık bakanlığı 26 Haziran 2023 tarihinde 81 ilin Valiliklerine Kızamık vakasındaki artıştan bahsettiği bir yazı göndererek önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulundu.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, konuya ilişkin yeniizmir.com’a yaptığı açıklamada kızamık hastalığının çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu bellirtti. Kaynak, “Kızamık vakalarının olduğu duyumunu alıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na da bu bildiriliyor. Fakat Bakanlık bazı olaylar iyice ortaya çıkana kadar çok sesini çıkartmıyor veyahut da bunları önemsemiyor ama kızamık böyle bir olay değil. Kızamık çok bulaşıcı bir rahatsızlık. Çocuklar arasında da çok hızlı bir şekilde bulaşa neden olabiliyor. Bu durumun temel nedeni de kızamık aşısının yeterince toplumda yaygın olmamasıdır.” sözlerini kullandı

İlk açıklama ile çelişiliyor mu

Sağlık Bakanlığı’nın ilk açıklaması ile çelişmesi hakkında görüş bildiren İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, “Sağlık Bakanlığı Covid döneminde, deprem döneminde kötü bir sınav verdi. Tüm kamu yönetimi çok kötü bir sınav verdi. Bu sınavın en olumsuz tarafı da maalesef kamuoyunun gerçeklere, gerçek bilgilere ulaşmasını önleyici bir davranış tarzı belirlemesidir. Sağlık Bakanlığı kızamık hastalığında da kamuoyu ile doğru rakamları, doğru zamanda, gerçekçi bir şekilde paylaşmaktan kaçındı. Bu genel bir tavır. Bir sorun var ise hep sorun yokmuş gibi hareket ediliyor. Rakamlar gizleniyor, küçültülüyor, olan bişi olmamış gibi gösteriliyor. Önü alınamayınca, topluma kendiliğinden mal olunca da ‘evet böyle bir hastalık var’ diyerek kabul ediliyor. Hep böyle bir süreç yaşanıyor. Bu durumun kamu yönetiminin dürüstlüğü ve güvenilirliğiyle bağdaşmadığını söylemek mümkün” dedi.

Süleyman Kaynak aynı zamanda, vatandaşların sağlık hakkındaki her türlü bilgiyi ve doğru rakamları doğru zamanda öğrenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu ülkede yaşayan insanlar sağlık hakkındaki her türlü bilgiyi, doğru rakamları doğru zamanda öğrenmeli. Böylece gerçekler paylaşılırsa, toplum da kendi çerçevesi içerisinde bazı önlemler alabilir. Kamunun gösterdiği yönde hareket ederek, destek olabilir. Ama bu konuda zamanında uygun, doğru ve gerçekçi bir yaklaşım bulunmadığı takdirde güven sıkıntısı ortaya çıkıyor. Bu güven sıkıntısı uzun zamandır var. Toplum gerçekleri öğrenemediği için kamunun göstereceği önlemler karşısında da duyarsız kalabiliyor. Çünkü inanılırlık noktasında toplum büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyor. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı’nın kızamık hastalığı hakkında doğru rakamları, gerçek bilgileri doğru zamanda kamuoyu ile paylaşması ve söz konusu hastalığın çözüm yollarını topluma göstermesi gerekmektedir” dedi.

Kamuoyu’nun gerçeçklere ulaşması önleniyor

Sağlık Bakanlığı’nın iddiaları başta asılsız olarak nitelendirilmesine ilişkin olarak ise Başkan Kaynak, “Sağlık Bakanlığı Covid döneminde, deprem döneminde kötü bir sınav verdi. Tüm kamu yönetimi çok kötü bir sınav verdi. Bu sınavın en olumsuz tarafı da maalesef kamuoyunun gerçeklere, gerçek bilgilere ulaşmasını önleyici bir davranış tarzı belirlemesidir. Sağlık Bakanlığı kızamık hastalığında da kamuoyu ile doğru rakamları, doğru zamanda, gerçekçi bir şekilde paylaşmaktan kaçındı. Bu genel bir tavır. Bir sorun var ise hep sorun yokmuş gibi hareket ediliyor. Rakamlar gizleniyor, küçültülüyor, olan bişi olmamış gibi gösteriliyor. Önü alınamayınca, topluma kendiliğinden mal olunca da ‘evet böyle bir hastalık var’ diyerek kabul ediliyor. Hep böyle bir süreç yaşanıyor. Bu durumun kamu yönetiminin dürüstlüğü ve güvenilirliğiyle bağdaşmadığını söylemek mümkün” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme