SAFRA TAŞLARI

Safra koyulaşması sonucu meydana gelen taşlara halk arasında safra taşı, tıp dilinde ise, kolelitiasis denir. Yapılarında...

Safra koyulaşması sonucu meydana gelen taşlara; halk arasında safra taşı, tıp dilinde ise, kolelitiasis denir. Yapılarında kolesterin bulunur.

 

Bazı safra taşları, rahatsızlık vermez. Bazıları da, safra kanalını tıkar; çok şiddetli, batıcı bir ağrı, bulantı ve kusma yapar. Hasta yerinde duramaz olur. Bu olayların hepsine birden safra kesesi krizi denir.

 

Düşmeyen veya alınmayan safra taşları, safra kesesinin iltihaplanmasına da sebep olur. Safra taşlarının sebep olduğu rahatsızlıkları gidermek için doktor müdahalesi gerekir ancak, ameliyat gerekmediği hallerde aşağıdaki reçeteler kullanılır:

 

Reçete: 1– Malzeme: Aslandişi (karahindiba), su

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 50 gram ufalanmış aslandişi yaprağı ve kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Sabah akşam, yemeklerden önce, birer kahve fincanı içilir.

 

Reçete: 2 -Malzeme: Karlsbadtuzu (Sel de Carlsbad), su.

 

Hazırlanışı: 1 su bardağı suya; 1 kahve kaşığı Karlsbad tuzu konur. Eritildikten sonra sabah aç karna içilir. Fazla miktarda kullanılmaması gerekir.

 

Reçete: 3– Malzeme: Gliserin, Su.

 

Hazırlanışı: 1 su bardağı suya; 1 kahve kaşığı gliserin karıştırılıp, içilir.

 

Reçete: 4 Malzeme: Çınar kabuğu, Su.

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış çınar kabuğu konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Günde 2 kere, birer kahve fincanı içilir.

 

Reçete: 5 Malzeme: Ayrık kökü (Triticum repens).

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı (20 gram) ufalanmış ayrık kökü konur. Haşlandıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

 

Reçete: 6 Malzeme: İngiliz tuzu (Sulfate de magnésium), su.

 

Hazırlanışı: 1 su bardağı suya; 1 tatlı kaşığı İngiliz tuzu konur. Karıştırıldıktan sonra yudum yudum içilir.

 

AYRICA;

 

* Günde 3 kere, birer su bardağı taze çıkarılmış pancar suyu içilir.

 

* 1 su bardağı ılık suya, I çorba kaşığı limonsuyu konup, içilir. Bu işlem, günde 10 kere tekrarlanır.

 

  • 1 kahve fincanı kahveye, 1 tatlı kaşığı limonsuyu ilave edilip, içilir. 24 saat süreyle, sadece su içilir. Sonra elma yenir.

 

  • Bir hafta boyunca, her sabah aç karına birer çay bardağı saf zeytinyağı içilir.

 

  • Her sabah aç karna, birer kahve fincanı tavuk yağı içilir.

 

* Her gün, 100 gram domates veya turp yenir.

 

  • Mümkün olduğu kadar çok enginar, kiraz, çilek, marul, suteresi, üzüm, soğan, zeytin ve böğürtlen yenir.

 

  • Safra kesesi krizi geldiği zaman; dizin altında, baldır kemiğinin dış kenarı, başparmakla aşağı yukarı doğru ovulur.

 

  • Safra taşından şikayet edenlerin, yağlı yememeleri ve zayıflamaları da gerekir.

Bakmadan Geçme