• Haberler
  • Genel
  • Rusya'da silahlı ayaklanma çağrısı: Wagner Rus ordusuna başkaldırdı

Rusya'da silahlı ayaklanma çağrısı: Wagner Rus ordusuna başkaldırdı

Rusya merkezli özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı’na karşı silahlı bir ayaklanma...

Rusya merkezli özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı’na karşı silahlı bir ayaklanma çağrısında bulunduğu için Moskova’da güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi. Bu çağrılar, Kremlin’in dikkatini çekti ve önlemler alınmaya başlandı.

Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu hedef alarak, “Şoygu korkakça Rostov’dan kaçtı, bir kadın gibi kaçtı, bu yaratık durdurulacak. Savaşçılarımızın ve on binlerce Rus askerini yok edenler (Rusya askeri yöneticileri) cezalandırılacak, kimsenin karşılık vermeye kalkmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Prigojin ayrıca şunları söyledi: “Savaş, bir avuç yaratığın zafer kazanması ve kendilerini öne çıkarması, Rusya’nın ne kadar güçlü bir ordusu olduğunu göstermesi ve böylece Şoygu’nun Mareşal Yıldızı alması için gerekiyordu. Savaş, Rusya’yı yöneten oligarklar için gerekliydi. Medvedçuk’u Ukrayna Devlet Başkanı olarak atamak için savaşa ihtiyaç vardı. Zelenski müzakereye hazırdı. Tek yapılması gereken Olimpos’tan inip Zelenski ile konuşmaktı. 60 adet Leopard tankının imha edildiği tamamen yalandır. Sadece 2 Leopard ve birkaç Bradley imha ettik. Rus ordusu Zaporijya ve Herson yönünde geri çekiliyor. Ukrayna ordusu Rus ordusunu püskürttü. Ukrayna 8 yıl boyunca Donbas’ı bombalamadı, sadece Rus mevzileriyle ateşkes anlaşması sağlamaya çalıştı. Tüm bu yıllar boyunca Donbas, özellikle de başkanın yönetimindeki çalışanlar tarafından yağmalandı. Ukrayna, NATO’ya saldırmak gibi bir niyet taşımamaktadır, Rusya Savunma Bakanlığı halkı ve başkanı kandırmaktadır.”

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Prigojin etrafında yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirterek, “Başkan Putin, Prigojin ile ilgili tüm gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Gerekli önlemler alınmaktadır” açıklamasını yaptı.

https://twitter.com/intermarium24/status/1672360329035038723

FSB CEZAİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), durumun ciddiyeti ve Rusya’da çatışmaların tırmanma tehdidi nedeniyle Yevgeny Prigojin’in silahlı ayaklanma çağrısına yönelik bir cezai soruşturma başlattı.

FSB, “Wagner, savaşçılarını telafi edilemez hatalar yapmamaya, Rus halkına karşı herhangi bir zorlayıcı eylemi durdurmaya, Prigojin’in suç teşkil eden ve haince emirlerini yerine getirmemeye ve onu gözaltına almak için tedbirler almaya çağırıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

FSB, Prigojin’in açıklamaları ve eylemleriyle aslında Rusya’da “silahlı bir iç çatışma” başlatma çağrısı yaptığını ve “faşist Ukrayna güçlerine karşı savaşan Rus askerlerini sırtından bıçakladığını” belirtti.

ULUSAL TERÖRLE MÜCADELE KOMİTESİ CEZAİ DAVA AÇTI

Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAC), FSB’nin Yevgeny Prigojin’in silahlı ayaklanma çağrısı üzerine bir ceza davası açtığını duyurdu.

NAC açıklamasında, “Bu bağlamda FSB, silahlı isyan çağrısı suçlamasıyla bir ceza davası açmıştır. Yasadışı eylemlerin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” ifadesine yer verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner grubunun kamplarına yönelik “saldırılar” hakkında yayınlanan tüm bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlık, bu iddiaları bir “bilgi provokasyonu” olarak nitelendirdi.

FSB de Prigojin adına sosyal medyada yayılan ve Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Wagner’in arka birimlerine füze ve bombalı saldırılar düzenlendiği iddialarını reddederek, bunun bir bilgi provokasyonu olduğunu duyurdu.

https://twitter.com/Tendar/status/1672358419582386178

KOMUTANLAR MOSKOVA YÖNETİMİNE DESTEK VERDİ

Ukrayna’da savaşan Rus birliklerinin komutanlarından Orgeneral Sergey Surovikin, Wagner savaşçılarına yönelik bir çağrıda bulunduğu ses kaydıyla ilgili haberler geliyor.

Surovikin, yayınlanan ses kaydında, “Çok geç olmadan, bunu yapmak gerekli ve zorunludur: Rusya Federasyonu’nun halk tarafından seçilmiş Başkanının iradesine ve emrine boyun eğin, sütunları durdurun, onları daimi konuşlanma noktalarına ve yoğunlaşma alanlarına geri gönderin, tüm sorunları yalnızca Başkomutan’ın liderliğinde barışçıl bir şekilde çözün” ifadelerini kullandı.

Surovikin, “Sizinle birlikte savaştık, risk aldık, birlikte kayıplar verdik, birlikte kazandık. Biz aynı kandan geliyoruz. Bizler savaşçıyız. Sizi durmaya çağırıyorum. Düşman sadece iç siyasi durumumuzun tırmanmasını bekliyor. Ülkenin bu zor zamanında düşmanın ekmeğine yağ süremeyiz” diye ekledi.

Korgeneral Vladimir Alekseev, Wagner grubuna atıfta bulunarak “Rusya’nın ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin imajına bundan daha büyük bir darbe indirilemeyeceğini” belirtti.

Alekseev, “Niyetiniz ne olursa olsun, bu ülkeye ve Başkan’a vurulmuş bir darbedir. Silahlı kuvvetlerin üst düzey yöneticilerini atama hakkı sadece Başkan’a aittir ve siz onun yetkilerine tecavüz etmeye çalışıyorsunuz. Bu bir darbedir. Sizden tekrar düşünmenizi istiyorum, bunu şimdi yapmanıza gerek yok. Çünkü Rusya’nın ve silahlı kuvvetlerinin imajına bundan daha büyük bir darbe düşünemezsiniz. Böyle bir provokasyon ancak Rusya Federasyonu’nun düşmanları tarafından yapılabilir. Sizden şimdi durmanızı rica ediyorum, silahlı kuvvetler tarafından birimlerinize karşı herhangi bir silah kullanımı olmamıştır ve olmayacaktır. Şu anda ülke içinde bir iç savaş çıkarmak için henüz yeterli zamanımız yok. Aklınızı başınıza alın!” diye konuştu.

ÖNEMLİ TESİSLER YÜKSEK KORUMA ALTINA ALINDI
Rus Muhafız Servisi’nin OMON ve SOBR birimlerinin Moskova’da alarma geçtiği ve en önemli tesislerin yüksek koruma altına alındığı bildirildi.

Kaynaklar, “Moskova’da güvenlik önlemleri güçlendirildi, tüm önemli tesisler, devlet makamları ve ulaşım altyapısı nesneleri yüksek koruma altına alındı” dedi.

https://twitter.com/Liveuamap/status/1672361222228922368

https://twitter.com/Liveuamap/status/1672363629600014336

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’da yaşanan silahlı ayaklanma çağrılarına ilişkin resmi Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Bakanlık, olayları izlediklerini belirterek “İzliyoruz” mesajını paylaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın Prigojin’in silahlı ayaklanma çağrısından faydalandığını ve Bahmut yönünde saldırı için güçlerini yoğunlaştırdığını duyurdu.

Bakanlık, “Prigojin’in durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik provokasyonundan yararlanan Kiev rejimi, 35. Deniz Tugayı ve 36. Mekanize Tugay’a bağlı güçleri Bahmut yönünde saldırı için yoğunlaştırıyor” şeklinde konuştu.

Rus Bakanlık ayrıca Güney Muharebe Grubu askerlerinin düşmana topçu ve hava saldırılarıyla karşılık verdiğini belirtti.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme