Rusya-Ukrayna savaşında barış görüşmeleri

Afrikalı liderler Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın durdurulması adına barış turuna çıktılar. İlk olarak Ukrayna...

Afrikalı liderler Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın durdurulması adına barış turuna çıktılar. İlk olarak Ukrayna Lideri Zelenski ile Kiev’de görüşme sağlayan barış heyeti bir gün sonra St. Petersburg şehrindeki Konstantin Sarayı’nda Rus lider Putin ile buluştu.

Heyette, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani’nin yanı sıra Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, Kongo ve Uganda devlet başkanlarının temsilcileri yer aldı.

Putin yapıcı bir diyolağa açık olduğunu bildirdi.

Rus lider Putin, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, “Barışı tesis etmek isteyen herkesle adalet ilkelerine dayalı ve tarafların meşru menfaatlerini gözeterek yapıcı bir diyaloğa açığız.” dedi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa’nın 10 maddelik barış teklifini dinledikten sonra tekrar söz alan Putin, problemin Ukrayna’da 2014’te Batı’nın da desteklediği, “anayasal olmayan, kanlı devlet darbesi” sonrasında başladığını ve bu darbenin de bugünkü yönetimin güç kaynağı olduğunu söyledi.

İktidara bu şekilde gelen yönetimi desteklemeyeceğini açıklayan Ukrayna halkının bir kısmını, tarihi ve kültürel bağlardan dolayı Rusya’nın desteklediğini kaydeden Putin, barış ile sorunun çözülmesi için taraflar arasında Minsk Anlaşması’nın imzalandığını hatırlattı.

Rusya barış müzakerelerine her zaman ılımlı

Rusya’nın hiçbir zaman müzakereleri reddetmediğinin altını çizen Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımlarıyla geçen yıl martta Türkiye’de, Rusya ile Ukrayna heyetlerinin müzakereler yaptığını hatırlattı.

İstanbul’daki bu müzakerelerde, iki tarafın bir metin üzerinde anlaştığını, Ukrayna heyetinin de bu metni parafladığını dile getiren Putin, bugüne kadar bu metni hiç göstermediklerini söyledi.

Bakmadan Geçme