Rock müziğinin doğuşu

Hayatımıza 1950'li yıllarda giren bu müzik türü ilk olarak ABD'de ''Rock and Roll'' olarak ortaya çıksa...

Hayatımıza 1950’li yıllarda giren bu müzik türü ilk olarak ABD’de ‘’Rock and Roll’’ olarak ortaya çıksa da 1960’lı yılların sonuna doğru farklı tarzlara ve gruplara ayrıldı. Rock and Roll, rhythm and blues, contry müzik ve blues müzikten izler taşıyor. Rock müziğin teması aşk, sosyal ve politik konulardır. Rock müziğin ilk ortaya çıkışı ise, dünyadaki politik gelişmelerin, soğuk savaşların ve nükleer tehditlerin müziği etkilemesi ile oldu.

Rock müziğin dünyaca tanınması ve sevilmesinde Rock and Roll ve Rockabilly etkisi büyük oldu. Rock müziklerinin temelinde ise Blues tarzı yer alır. Blues, siyahiler tarafından, beyazların zulmüne karşı bir isyan olarak ortaya çıktı. Bu isyanlar zaman içerisinde sonuç bulmuş ve rock müziği tüm dünyada popüler duruma geldi.

1950’lili yıllarda bu müzik türünün dünya çapında duyulması adına çalışmalar yapmış önemli sanatçılar ise, Sam Philips, Bill Haley, Jackie Brenston, Chuck Berry, Bo Diddley, Elvis Presley, Fats Domino, Little Richard, Jery Lee Lewis, Gene Vincent’tir.

1970’li Yıllarda Rock

İlk ortaya çıktığı zaman pek çok sanatçı tarafından temsil edilmiştir. Bu müziği yukarıya taşıyan ise 1970’li yılların sanatçıları oldu. Bu sanatçılar, Aerosmith, The Rolling Stones, The Animasls, Pink Floyd, Cream, The Yardbirds, Black Sabbath, The Who, The Pretty Things, Queen, Deep Purple, Led Zeppelin. Bob Dylan, The Doors, The Byrds, Steve Harly, The Beatles gibi sanatçılar.

Türkiye’de Rock

Rock müziği kendi kültürümüz ile birleşerek Anadolu rock müziğini ortaya çıkarmıştır. Bu müzik türünün en önemli temsilcileri, Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca, Fikret Kızılok, Edip Akbayram ve Moğollar grubudur. Senfonik rock müziğin Türkiye’deki ilk temsilcisi ise İlhan İrem’dir. Ülkemizde rock müziğe olan ilginin giderek artması ile pek çok sanatçı Rock müziğini zirveye taşıyacak albümler çıkardı. 90’lı yılların sonlarında Özlem Tekin, Şebnem Ferah, Teoman gibi başarılı sanatçılara ek olarak Mor ve Ötesi, Kargo, Vega ve Ayna gibi gruplar, rock müzik albümlerini piyasaya sürdü.

 

Bakmadan Geçme