Ramazan'da Beslenme Önerileri 2

Ne yemeli, ne yememeli? Uzun süren açlıklar kan şekerinin düşmesine sebep olduğundan bu süreçte kan şekerinin...

Ne yemeli, ne yememeli?

Uzun süren açlıklar kan şekerinin düşmesine sebep olduğundan bu süreçte kan şekerinin dengeli bir şekilde ilerlemesi için kompleks karbonhidratlardan zengin bir beslenme planı, kan şekerinizde ani dalgalanmaları önlerken erken acıkmanızı da engelleyecektir.

Sahurda tuzlu, yoğun baharatlı, susuzluk hissinizi arttıracak gıdalardan uzak durun.

Şarküteri ürünleri (Sucuk-salam-sosis gibi) bu süreçte tüketmemeye özen gösterin.

Yeterli sıvı tüketin.

Sebzeler, bol su içerdiklerinden su ihtiyacınızın bir kısmını dengeler. Aynı şekilde bol posa içerdiğinden kan şekerinizi dengeler ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu yüzden iftar ve sahurunuza mutlaka ekleyin.

Uzun süre aç kalan midenizi bir anda doldurmaya çalışmanız, mide gerginliğine ve tansiyon yükselmesine sebep olur. Orucunuzu bir iki adet kuru meyve(kuru kayısı- hurma gibi )ve su ile açtıktan sonra çorba ile devam edin. 20-30 dakika sonrasına tekrardan ana yemekle devam edin.

Süt, yoğurt gibi ürünleri iftarda veya sahurda bulundurmanız, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Vücudunuza yeterli kalsiyum girmiyorsa yağlanma oluşabilir, bu noktaya dikkat edelim.

Ramazan pidesi; sıcak sıcak çok leziz gelebilir, yedikçe yiyesiniz gelebilir. Afiyet olsun ama iftarda pide tercih edecekseniz porsiyon kontrolünü elden bırakmayın ve sahurda mutlaka tam buğday, kepek, çavdar gibi ekmeklerden ekleyin.

Sahurunuzda mutlaka yumurta olsun. Yumurta kolesterol yükseltmez, her hayvansal besinde olduğu gibi bir miktar kolesterol içerir. Kaliteli protein içeriği sayesinde uzun süre tok kalır ve birçok besin öğesini almış olursunuz. Sahurda haşlanmış veya menemen şeklinde tüketebilirsiniz.

Yoğurdunuza, meyvenize tarçın ekleyebilirsiniz. Tarçın ilavesi, kan şekerinizi dengeleyecektir.

Gün içinde tüketmeniz gereken su miktarını iftar-sahur arasına bölerek tüketin. Bir anda litrelerce yüklenmeyin.

Sağlıklı bir hafta diliyorum.

Bakmadan Geçme