• Haberler
  • Sağlık
  • 'Proteini sadece barlardan değil, gıdalardan da almak gerekir'

'Proteini sadece barlardan değil, gıdalardan da almak gerekir'

Spor sonrası kas kütlesini arttırmak gibi bir hedefi olanların seçecekleri protein barın en az 15-20 gram...

Spor sonrası kas kütlesini arttırmak gibi bir hedefi olanların seçecekleri protein barın en az 15-20 gram protein içermesi gerektiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit,  “Besin ögelerinin bir araya gelip vücutta oluşturduğu sinerjik etkiyi de atlamamak gerekir. Proteini sadece hazır barlardan değil, yumurta, peynir, az yağlı kırmızı ve beyaz etten almanız protein sentezi, kas yapımı ve vücut işleyişi için daha etkili olacaktır.” önerisinde bulundu.

‘Güzel  şeyler zaman alır’

“Değişen ve gelişen dünyada proteinli bir öğün hazırlamak birçok kişi için vakit kaybı gibi düşünülse de güzel ve sağlıklı şeyler zaman alır.” diyen Yiğit, her spor sonrası protein bar tüketmek yerine bunu aralıklarla yapmanın vücudu daha olumlu etkileyeceğini ifade etti. Vücudun kendisi için gereken proteini alırken demir, çinko, selenyum gibi mineralleri de alıp kullanmak istediğini sözlerine ekleyen Yiğit, şöyle devam etti ‘Bu noktada besin ögelerinin bir araya gelip vücutta oluşturduğu sinerjik etkiyi de atlamamak gerekir. Yani proteini sadece hazır barlardan değil, yumurta, peynir, az yağlı kırmızı ve beyaz etten almanız protein sentezi, kas yapımı ve vücut işleyişi için daha etkili olacaktır.’

‘Günlük olarak tüketilebilir’

Protein barların günlük beslenme düzeninde bir besin takviyesi olarak kullanılmasına değinen Yiğit, “Günlük beslenme rutininde yoğun tempo ve beslenme programlarında günlük olarak alınabilir. Günümüzde birçok faktör, bireylerin besin seçimi ve yemek yeme alışkanlıklarını büyük ölçüde etkiliyor. Ev dışı uğraşıları artan aile bireyleri, beslenmeye daha az zaman ayırır, gereksinimlerini genellikle ayaküstü  ve atıştırmalık besinlerle geçirirler. Bu durumda olan bireylerin protein bar tüketmesi hızlı ve gereksinim açısından yeterli olacaktır. Lifli yapıları sayesinde uzun süre midede kalarak tok kalmaya da yardımcı olur.” dedi.

‘Hastalık riskini artırabilir’

Protein bar tüketmenin avantajlarının yanında dezavantajları olduğuna da vurgu yapan Hülya Yiğit, “Doğal protein kaynakları varken, her beş kişiden biri sağlıklı olduğuna inandığı için protein barlarını diyetlerine alıyor. Bu şekilde günlük protein ihtiyaçlarını tamamladıklarını düşünüyorlar. Bazı protein barları, yüksek miktarda şeker içerebilir, bu da diyabet riskini arttırabilir ve aşırı kilo almaya neden olabilir. Bazı protein barları yüksek miktarda tuz içerebilir, bu da tansiyon yükselmesine neden olabilir ve kalp hastalıkları riskini artırabilir” uyarılarını yaparak sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme