• Haberler
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Eris varyantı ile ilgili önemli açıklamalar

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Eris varyantı ile ilgili önemli açıklamalar

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de Eris...

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de Eris varyantının ortaya çıkışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ceyhan, uzun süredir Türkiye’de Eris varyantının bulunduğunu ve bu varyantın Türkiye’de bulunmamasının mümkün olmadığını belirtti. Dünya genelinde 50’den fazla ülkenin bu varyantı rapor ettiğini ve diğer ülkelerin kontrol eksikliği nedeniyle görmediğini ifade etti. Türkiye’de ilk vaka tanı kriterlerinin salgının başlangıcında belirlendiğini ve bu nedenle az sayıda vaka tespit edildiğini söyledi. Düşük vaka sayısı nedeniyle varyant analizinin sınırlı olduğunu ve gerçek vaka sayısının daha yüksek olabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Ceyhan, Eris varyantının dünya genelinde arttığını, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde Covid-19 vakalarının yüzde 17’sinin ve İngiltere’de yüzde 20’sinin bu varyanta bağlı olduğunu belirtti.

Eris Varyantı: Hızlı Bulaşıyor, Ağır Hastalık Yapmıyor

Eris varyantının neden olduğu endişenin gereksiz olduğunu ifade eden Ceyhan, bu varyantın daha hızlı bulaştığını ancak daha ağır hastalık yapmadığını belirtti. Özellikle 65 yaş üstü, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin risk altında olduğunu ve ölümlere yol açabileceğini söyledi. Bu nedenle bu grupların koruyucu önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Haber

Önlemlerin Önemi

Ceyhan, hastalığın artış nedenlerine de değinerek okulların açılması ve tatilden dönen insanların kapalı alanlarda kalabalık oluşturmasının bulaşmayı artırabileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundaki insanlara aşı temininin önemli olduğunu ve RNA aşılarının etkili olduğunu söyledi. Eris varyantının yoğun olduğu ülkelerden gelen turistlere hastalık belirtisi olanlara test yapılması ve varyant analizi yapılması gerektiğini ifade etti. Okullarda alınması gereken önlemler arasında çantada dezenfektan taşımanın yanı sıra, çocukların temas ettiği yüzeylerin günlük olarak temizlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Pandemi uzun süre davm edebilir

Ceyhan, bireysel önlemlerin önemini vurgulayarak, riskli grupların korunmasının gerekliliğine dikkat çekti. Okulların kapatılmasının şu anda gündemde olmadığını ancak bulaşmayı kontrol altına almanın önemli olduğunu söyledi. Her yeni varyantın hafif seyredebileceğini veya daha ağır hastalık yapabileceğini belirterek, aşının yaygınlaştırılması ve hastaların izole edilmesi gerektiğini vurguladı. Varyantların bulaşmasının engellenmemesi durumunda pandeminin uzun süre devam edebileceğini belirtti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme