Poşet yasası

Yanlış okumadınız. Nur topu gibi bir poşet yasamız oldu. Resmi gazetede yayınlandı. 1 Ocak 2019 yılı...

Yanlış okumadınız. Nur topu gibi bir poşet yasamız oldu. Resmi gazetede yayınlandı. 1 Ocak 2019 yılı itibariyle ücretli poşet uygulaması başlayacak. Şimdiye kadar bedava olan plastik poşetler bu tarihten itibaren yirmi beş kuruş karşılığında verilecek. Vatandaş aldığı eşyaların parasıyla birlikte poşetin de parasını verecek.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama bence uygulanmayan ya da yarım uygulanan yasalar arasına yeni bir yasa daha eklenmiş oldu. Yürürlükte o kadar çok yasa var ki, bunlardan vatandaşın çoğunun haberi bile yok. Örneğin: Yürürlükte olan kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla ilgili yasa, üstünden bunca yıl geçmesine rağmen tam olarak uygulanıyor diyebilir misiniz? Tamam, bu konuda epey yol aldık, birçok yerde uygulanıyor, bu kadarı bile yeter diyorsanız ona bir sözüm yok.

Hangi kahveye giderseniz gidin yüzde sekseninde sigara içildiğini görürsünüz. Başta kahvecilerin kendisi içiyor çoğunlukla. Köylere doğru gittikçe oran daha da artıyor. Kahvesinde sigara içmeyen ve içirmeyen kahvecileri buradan kutluyorum.

Bu poşet yasasıyla çevre kirliliğinin önlenmesi hedef alınmış. Yıllık kullanılan 30-35 milyar adet –kişi başı 440 adet- poşet sayısını aşağılara çekerek kişi başı 40 adet poşete indirmeyi planlamışlar.

Kâğıt üstünde güzel görünen bu yasa uygulanabilir mi? Bir poşetin 25 kuruş olması poşet kullanımını azaltabilir mi?

Bence bu çok zor olur. 25 kuruş para üstünü bile almayan o kadar çok vatandaşımız var ki, bunlar için 25 kuruş poşet parası hiç gelir. Gerçekten plastik poşetlerle çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyorsa üretimi yasaklarsın, kökten çözüm olur. Çıkarılan bu poşet yasası çevre kirliliğinden ziyade başka alanlara yararlı olabilir belki de.

Şimdi Murat Birol Yüce adlı bir vatandaşımız bununla ilgili bir tespitte bulunup Facebook’ta paylaşmış. Bazılarınız zenginin malı züğürdün çenesini yorar diyebilirsiniz. Bana ilginç geldi. Ben de yazıyı hiç değiştirmeden sizlerle paylaşıyorum ve yorumu size bırakıyorum.

“Bildiğiniz üzere yeni yasa ile poşetler millete bedava verilirken parayla satılmaya başlanacak. İsterseniz büyük zincir marketler üzerinden küçük bir hesap yapalım. Biliyorsunuzdur, A-101, BİM, ŞOK gibi marketlerin ülkede her birinde 7000’nin üzerinde şubeleri vardır. Her bir şube günlük 400 satış yapar. 400*7 000=210 000 000 poşet eder.21*25=525 yani 525 000 TL sadece poşetten günlük karları 525 milyar eski para ile. Şimdi çevreyi koruma projesi mi yoksa zengini koruma projesi mi bu işte bir gariplik var.”

Murat Birol Yüce kardeşimiz hesapta biraz yanılmış. Doğrusunu yapalım. Rakamlar doğruysa 7000*400=2 800 000 adet poşet günde harcanır. 2 800 000*0,25=7 00 000 TL günlük poşet satışı. Bir poşetin maliyeti taş çatlasın 12,5 kuruştur. Bu duruma göre bu marketlerin sadece poşet satışından günde 350 000 TL net karı olur. Bu da diğer satışlardan elde edilen karların üstüne bal kaymak gibi gelir.

Ne dersiniz? Siz de Murat Birol Yüce kardeşimiz gibi mi yoksa bu yasanın çevreyi koruyacağını mı düşünürsünüz?

Sayın cumhurbaşkanının bu fiyatların azaltılmasında ve çoğaltılmasında yetkisi varmış. Yetkisini hangi yönde kullanacağını şimdiden bilemeyiz. Günü geldiğinde onu da öğreniriz.

Bunlar küçük şeyler ama toplanınca bayağı büyük oluyor.

Düşünmeye çağırıyorum.

Sevgi, saygı ve mutluluklar.

Bakmadan Geçme