Poşet üstüne

Bildiğiniz gibi 2019 yılı başından itibaren, bu güne kadar bedavaya verilen poşetler marketlerde 25 kuruştan satılmaya...

Bildiğiniz gibi 2019 yılı başından itibaren, bu güne kadar bedavaya verilen poşetler marketlerde 25 kuruştan satılmaya başlayacak. Tutar mı, tutmaz mı onu zaman gösterecektir.

Neden icap etti derseniz, doğanın korunması için bu kararın alındığını söylüyor yetkililer. Yetkililer öyle diyor da yetkisizler öyle demiyor. Sanal medyada bu konuyla ilgili birçok takılmalar görmekteyiz. Geçen haftaki poşet yasası başlıklı yazımda da belirttiğim gibi zincir marketlerin karını arttırmak için çıktı bu yasa diyenlerin yanında başka söylemler geliştirenler de var. Bu gün ben bu söylemlerin ikisini sizlerle paylaşmak istiyorum

Ticari hayatımda çok özel yeri var poşetin. Poşet satışıyla başladım ilk kez ticarete. Yirmi yılı geçkin bir süredir hala poşet ticareti yapmaya devam ediyorum. Bunca yıldır poşet ticareti yapan ben poşetle ilgili nerede, ne kadar haber, yazı, fıkra, hikaye görsem ilgilenir, okumaya çalışırım. İlginç olanları dostlarımla paylaşırım.

Önce poşetle ilgili bir fıkra anlatayım. Bilenleriniz vardır, ben yeni duydum. Ben güldüm dilerim siz de gülersiniz.

***

Bana bir poşet getir

Askerde kısa dönem erlerden birini komutan çağırır:

-Oğlum bana bir poşet getir, der.

Kısa dönem asker koşarak gider bir arkadaşını getirir.

-Buyur komutanım, size bir poşet getirdim.

Komutan şaşkın, gülse mi, kızsa mı bilemez.

Ne ilgisi var diyeceksiniz doğal olarak. Durum sizin bildiğiniz gibi değil. Anlatayım. Askerlik yapanlar bilir; askerin mıntıka temizliği meşhurdur. Yağmurlu bir günde komutan kısa dönem erlere mıntıka temizliği yaptırıyormuş. Yağmurdan ortalık çamurdur. Emir verilmiş, yağmur, çamur demeden mıntıka temizliği yapılacak. Bu kısa dönem erlerden biri postallarım çamur olmasın diye ayağına poşet geçirerek mıntıka temizliği yapmış. Bunu gören uzun dönem askerlerden biri kısa dönemlilerle dalga geçecek ve onları değersizleştirecek ya:

-Poşete bak poşete, demiş. O gün bu gündür kısa dönem erlerin adı poşet kalmış.

***

Fıkradan sonra gelelim esas konumuza. İki takılma var.

Poşet protestosu

1 Ocakta markete gidiyoruz. Alışveriş arabasını dolduruyoruz. Kasiyer barkotları okuttuktan sonra poşet istiyoruz. Kasiyer poşetler ücretli deyince, öylece bırakıp marketi terk ediyoruz. Kasiyer satışı iptal etmek için uğraşsın. Ürünleri tekrar raflara taşısınlar.

İşte poşet boykotu böyle olur.

Var mısınız boykota katılmaya?

***

Poşetleri 5 kuruşa geri alın

Doğayı korumak istiyorsanız, poşetleri 25 kuruşa satacağınıza 5 kuruşa geri alın. Bakın bakalım doğada poşet kalıyor mu?

Vatandaş arayışta, herkesin kendine göre bir çözümü var. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğuna göre sizin de bir yoğurt yiyişiniz vardır mutlaka.

Sevgi, saygı ve mutluluklar.

Bakmadan Geçme