- Haberler
- Peynircilikte mühim adım
Peynircilikte mühim adım
Ödemiş Peyniri'ni tanıtmak amacıyla ilk kez düzenlenen Ödemiş Peynircilik Şenliği, Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezi'nde yapıldı. Ödemiş...
Ödemiş Peyniri’ni tanıtmak amacıyla ilk kez düzenlenen Ödemiş Peynircilik Şenliği, Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezi’nde yapıldı. Ödemiş belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Borsası, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği ve Medya Koop tarafından düzenlenen şenliğe Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, ilçedeki oda başkanları ve mandıracıların yanı sıra yurdun birçok yerinden gelen üretici birlikleri de katıldılar.
Peynir ile ilgili üç panelin yapıldığı salonda Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Gölcük Süt Genel Müdürü İsmail Dadal, Gürsüt Genel Müdürü Murat Hocalar, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Orhan Özçatalbaş, Yöresel Ürünler Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu birinci panelde yerlerini alarak peynirde markalaşmanın önemini dile getirdiler. İkinci panelde Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, Dr. Fatih Bakır ve Dr. Nurcan Koca ise peynirde kalite konusunu dile getirdiler. Üçüncü panelde ise İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka, Ödemiş Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Uğuralp ve Ödemiş Süt Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Sakınlı yer aldılar.
“Dünyaya duyuracağız”
Gölcük Süt Genel Müdürü İsmail Dadal, “Ödemiş’in tulum peyniri ve peynir özellikli süt ürünleri imalatının ne şekilde dünyaya duyurulacağının mesajını vermek amacıyla bu şenliği düzenledik. Sayın Belediye Başkanımız Mahmut Badem’in ve sektör temsilcilerimizin liderliğinde bu mesajın verildiğine inanıyoruz. Ödemiş tulum peynirinin ve diğer yapılan ürünlerin Türkiye ve dünya çapında iyi bir şekilde tanınmasını, bölgemize katma değer oluşturmasını temenni ediyoruz” dedi.
Selim Yaşar reçeteyi verdi
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, “Günde 1500 ton süt işliyoruz. Peynir sektörü, en hızlı büyüyen sektörümüz. Geçen seneye göre % 10’un üzerine bir büyümemiz var. Türkiye’nin ihracatı, süt ürünlerinde 360 milyon dolardır. Bunun % 50’si yani 180 milyon doları peynir ürünlerindedir. Biz de bu konuda liderliğimizi yapıyoruz, ihracat yapıyoruz. Ödemiş, peynircilikte Türkiye’nin en büyük ilçesidir. Küçük Menderes Havzası, küçük bir Hollanda gibi. Peynircilik konusunda büyük potansiyeli olan bir yerdir. Buranın en önemli peyniri, Ödemiş Tulumu diye adlandırılan tulum peyniridir. Bu peynirimiz maalesef yeteri kadar tanınmıyor. Ama bugünkü programdan sonra daha çok tanınacağını düşünüyorum. Türkiye’de üretilen peynirler Avrupa’ya pek ihraç edilmiyor. Çünkü belli bir oranın üstünde tuz olmaması lazım. Tuz, birçok hastalığın sebebidir. Onun için tuz oranını azaltmak lazım. Bakteri oranını da azaltmak lazım. Türkiye’nin ihracatı daha çok Arap ülkelerinedir. Bu konuda AR-GE çalışması yapılması lazım. Ödemiş’in AR-GE birimi kurması gerekir. Ayrıca İneklerimize verdiğimiz yemlere dikkat etmeliyiz. Hayvanın vücut ısısının 39 derece olması lazım. Sıcaklık yüksek olunca süt verimi düşüyor” ifadelerini kullandı.
“Tamamını işlemeliyiz”
Ödemiş Mandıracılar Birliği Başkanı Fatih Uğuralp, “Ulus Süt Ürünleri Genel Müdürüyüm. Ödemiş’te şu an 1000-1100 ton süt üretimi var, biz işletmeler olarak bunun 450-500 tonunu işleyebiliyoruz. Amacımız, tamamını işleyip endüstriyel ürün yapıp tüm Türkiye’ye ve dünyaya pazarlamak” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrolü Genel Müdürü Muharrem Selçuk, “Merdiven altı üretimi kaldırmalıyız. Vatandaşlarımız, açıkta satılan sütler yerine marketleri ve mandıraları tercih etmelidirler. Peynirde tuz oranının standartlara çekilmesi gerekir. İnsan sağlığı için buna önem vermeliyiz. Peynirde markalaşmayı ön plana çıkarmalıyız” şeklinde konuştu.
“İhracat artmalı”
Gürsüt Genel Müdürü Murat Hocalar, “Köyden kente göçü önlememiz lazım. Peynirde 60 milyon dolarlık ihracat var. Bunu araştırmalıyız. Türkiye genelinde 192 çeşit peynir üretilmekte, sütün başşehri olarak bilinen Ödemiş’te ise 16 çeşit peynir üretilmektedir. İhracatı arttırmalıyız. Soğuk süt zincirinin kurulmasıyla yurt dışıyla rekabetimiz devam etmektedir. Ödemiş Peyniri, önce İstanbul’a, daha sonra da yurt dışına tanıtılmalıdır” dedi.
Bu arada veteriner Mehmet Çelikkaleli söz isteyerek, “24 milletvekilimizden hiçbiri bu önemli etkinlikte yok. Bu salon tıklım tıklım dolmalıydı” diye eleştiride bulundu. Daha sonra etkinliğe katılan protokol ve davetliler, mandıracıların hazırladıkları peynirleri tek tek tadarak Ödemiş peynirinin lezzetini gördüler.
Haber: Turgay KONURALP