• Haberler
  • Ekonomi
  • Pazar Fiyatı 30 TL'yi Geçen Soğanın Tahtı Sallanıyor, Limon Fiyatları da Artıyor

Pazar Fiyatı 30 TL'yi Geçen Soğanın Tahtı Sallanıyor, Limon Fiyatları da Artıyor

Meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek enflasyon, vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Marketlerde satılan limon fiyatları,...

Meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek enflasyon, vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Marketlerde satılan limon fiyatları, üretici fiyatının neredeyse 7 katına kadar yükseldi. Tarlada 2,50 TL’ye satılan limonun market fiyatı 17 TL’ye çıkarken, soğan fiyatları da artış gösteriyor. Tarlada 17 TL’ye satılan soğanın market fiyatı yüzde 76 zamla 30 TL’ye kadar yükseldi.

YeniKiraz.com sitesinden Semi Tektaş’ın sorularını yanıtlayan, İzmir Ziraat Odası eski Başkanı Ferdan Çiftçi, “Ege ve Akdeniz bölgesi limonun en çok üretildiği yerler. Yaz sezonunda fiyatlar daha da artacak. Limon yıl boyu üretilen bir ürün. Bu sirkülasyonun devam edebilmesi için depolarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Üretici için ekstra masraf oluyor. Limon şuan bu şartlarda normal ama gelecek dönemlerde fiyatlar bu günü katlayacak duruma gelecek. Hepsinden önemlisi gıdanın bu kadar pahalı olmasının en büyük sebebi ekonomik kriz. Bu kriz herkesi etkiliyor. Bunun sonucunda da maliyetlerin karşılanabilmesi için ürünlere zam olarak yansıyor. Yakıt, depo, işçilik ve ekonomik kriz bu durumun bu hale gelmesine neden oluyor” dedi.

Haber

Ferdan Çiftçi

“ARACILAR KAZANIYOR”

Esnaf ise limon fiyatlarının daha da artacağını öngörürken, vatandaşlar da artan fiyatlar nedeniyle zor durumda kalmaya devam ediyor.

Gider maliyetlerinin çok fazla olması sebebiyle fiyatların normal olduğunu söyleyen Manavcı Abdullah Doğan da şöyle konuştu; Fiyatlar yükseliyor, belki daha da artacak çünkü limon sonbahar sezonu ürünü. Sezon bitince depolara çekiliyor, bunun sonucu olarak depo masrafı çıkıyor. Ağaçtan vatandaşa gelmiyor direkt aracılar da fiyat ekliyor. Benzin, yakıt, işçi masrafları çıkıyor bunlar doğal olarak üreticiye, aracıya ve satıcıya masraf oluyor. Biz şuan 16 liraya satıyoruz, marketler 20 lira bu şartlarda normal fiyatlar.”
Serbest piyasa ekonomisinde kimsenin bu zamların önüne geçemeyeceğini söyleyen Hal esnafı Bayram Gülçin ise “Ürünlerin fiyatları aslında gayet uygun ama aradaki tüccarlar yüzünden fiyatlar artıyor. Bazı esnaflar diğer manavlardaki ürün eksikliğini fırsata çeviriyor ve hemen zam yapıyor. Bunun tek bir çözümü var sıkı yönetim, başka türlü başa çıkamazsınız bununla. Devletin topyekûn mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

 

 

 

 

Bakmadan Geçme