Para mı toplamalı nal mı?

Basın, kamu hizmeti yapan bir sektördür… Bu cümledeki kamu sözcüğünden sakın ola 'devlet' anlaşılmasın. Buradaki 'kamu',...

Haber

Basın, kamu hizmeti yapan bir sektördür… Bu cümledeki kamu sözcüğünden sakın ola ‘devlet’ anlaşılmasın. Buradaki ‘kamu’, toplum anlamında değerlendirilmelidir.

Bilirsiniz, toplumun üç temel kuvveti vardır: Yasama, yürütme ve yargı.

Yasama, TBMM’ye aittir. Yasa yapar, yasaları değiştirir.

Yürütme ise bir ülkeyi yasalar çerçevesinde hükümet eden, yöneten güç anlamındadır.

Yargı da halk adına karar veren bağımsız mahkemelerdir.

Basın için genel anlamda ‘dördüncü kuvvet’ denir. Bir anlamda ‘denetleme’ diyebiliriz.

Basın; kendini yasama, yürütme ve yargı yerine koyamaz. Eğer koyuyorsa çivi çıkmış, tuz kokmuş demektir.

Geçtiğimiz günlerde Zülfü Livaneli hakkında Yeni Asır gazetesinde çıkan bir haber küpürü şöyle idi: “Güneş topla benim için derken para topladı!”

CHP’nin eski İzmir il başkanı Kemal Karataş, ‘yandaş’ medyada sıkça yer bulan biri çünkü Karataş, sürekli olarak kendi mahallesine gol atıyor. Bu da ‘yandaş’ basının hoşuna gidiyor.

Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli’nin yıllar önce Deniz Baykal ile ilgili yazdığı yazı, ara ara ısıtılıp gündeme sokuluyor. Açıklamalar tartışılabilir…

Siyasi görüşleri ve açıklamaları bir yana Zülfü Livaneli, ünü Türkiye dışına çıkmış büyük bir sanatçıdır. Her düğünde ‘Leylim Ley’ parçasının çalınması bile yeter…

Yeri gelmişken yazayım, ben özellikle büyük sanatçıların ülke gündeminden geri kalmamasını savunurken gereğinden fazla politik tavır takınmalarına da taraftar değilim.

Bir gazete, kim olursa olsun hiçbir kimse ile ilgili yargıda bulunamaz. Gazetenin işlevi, haberi veya açıklamaları okuyucusuna tarafsız bir biçimde aktarmaktır.

Çamur atmak ve küçük düşürmek bu kadar kolay olmamalı. Zülfü Livaneli para topluyor da Yeni Asır Gazetesi nal mı topluyor?!

“Bir insan ömrünü neye vermeli / Harcanıp gidiyor ömür dediğin / Yolda kalan da bir yürüyen de bir / harcanıp gidiyor ömür dediğin”

**

NEDEN SÖKÜLDÜ?

“Ödemiş Zafer Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde 22 bin 550 metrekarelik alan… Yeni hastanenin doğusu… Kasım 2016 tarihinde ihalesi yapılmış. Ocak 2017 tarihinde de yer teslimi. Müze karşısındaki Kültür Bakanlığı’na ait Kültür Merkezi’nin doğu kısmında planlanan merkezde basketbol sahası, tenis kortu, kütüphane, kafeterya gibi eğitim ve spor alanının yanında gençlerin pek çok ihtiyacına yanıt verecek başka yapılar… 497 metrekarelik ve 246 metrekarelik iki adet çok amaçlı salon. 22 araçlık otopark”

Rakamlar ve mekanlar, Gençlik Merkezi’nin plan, proje ve ihale aşamasında basına yansıyan haberlerden…

Doğrusunu söylemek gerekirse Gençlik Merkezi’nin açılışı yapıldı mı, hizmete girdi mi bilmiyorum. Hemen hemen her gün önünden ve arkasından geçiyorum ama ciddi anlamda bir faaliyetin varlığından da bilgim yok. Bir ara belediyenin belli süreliğine tahsisini istediğini duymuştum.

Kuzey bölgesinde yapılan metal tribünlü stadyum inşaatının bir süredir beklediğini bölgeden geçenler bilir. Yarım kalan tribünler çürümeye başlamış, toprak saha da ot içinde kalmıştı.

Önceki gün yine arka taraftan geçerken bir de baktım tribünler vinçle sökülüyordu…

Neden bir süredir çalışma yoktu ve neden şimdi sökülüyor anlayamadım.

Herhalde vardır bir nedeni…

Bu yazı gazetemizin 27 Ağustos 2021 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

Bakmadan Geçme