Pamuk Yağı

Yine şifalı yağlarımızdan olan ve de çok da bilinmeyen Pamuk yağı bilgisi ile devam edeceğiz. Değerli...

Yine şifalı yağlarımızdan olan ve de çok da bilinmeyen Pamuk yağı bilgisi ile devam edeceğiz. Değerli araştırmacıların hazırladıkları makalelerden güzel derlemelere devam ediyorum.

Pamuk yağı veya pamuk tohumu yağı, pamuk bitkisinin tohumlarından ekstrakte edilen ve yenilebilir bitkisel bir yağdır. Bu soluk sarı yağ, genellikle pişirme amaçlı tercih edilmektedir. Ayrıca, pamuk bitkisi, böcek hasarından koruyan doğal olarak oluşan ve toksin olan gossypol maddesini çıkarmak için de rafine edilir. Bu şekilde elde edilen yağ, birçok bitkisel yağ ürününü oluşturmak için diğer yağlarla birlikte kullanılmaktadır.

Pamuk tohumu yağı, hidrojenasyona ihtiyaç duymadığından, kolesterolü diğer pek çok yağdan daha düşüktür ve porsiyon başına çok az trans yağ içerir. Bu bitkisel yağ, yüksek miktarda antioksidan içermesi nedeniyle düzgün bir şekilde depolandığı takdirde daha uzun süre dayanabilmektedir. Diğer kızartma yağlarıyla kıyaslandığında, renk ve lezzet olarak benzerdir ancak diğerlerine göre daha hafif bir yağ olduğu söylenebilmektedir.

Faydaları;

* Kalp sağlığına destek olur: Pamuk tohumu yağı, LDL kolesterolünün zararlı etkilerine karşı vücudun harekete geçmesine yardımcı, doymuş bir yağ olan linoleik asit ile yüklüdür. Pamuk tohumu yağındaki linoleik asit, vücuda tekli doymuş ve çoklu doymuş yağların tedarik edilmesini sağlamaktadır. Böylece, felç, tıkanmış arter hastalığı ve kalp krizi gibi kardiyovasküler sorunların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

* Nörolojik sağlığa ve hafızaya iyi gelir: Pamuk tohumu yağının, nörolojik sistemin işleyişini ve hafıza işlevlerinin geliştirmesini olumlu bir yönde etkilediği bilinmektedir. Bunun nedeni, pamuk tohumu yağının vücuttaki E vitamini emilimine yardımcı özellikler taşımasıdır.

* Kan basıncına iyi gelir: Pamuk tohumu yağlarında bulunan oleik asit ve linoleik asit gibi mono ve poli doymamış yağların varlığı, insanlarda kan basıncının düşürülmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasıyla bilinmektedir. Bu nedenle, pamuk yağının kan basıncını düzeldiği de görülmüştür.

* Kanserle mücadele eder: Pamuk tohumu yağı, güvenli olan büyük bitkisel yağlardan biri olarak kabul edilir ve kanser de dâhil olmak üzere çok sayıda hastalıktan insan vücudunun güvenli bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Bunun nedeni, pamuk tohumu yağının vücuttaki E vitamini emilimine yardımcı olmasıdır. Bu durum, aynı zamanda bazı kanser türlerinden kaçınılması anlamına da gelmektedir.

* Kolesterole iyi gelir: Pamuk tohumu yağı tüketimi vücudun iyi kolesterolü olarak da bilinen HDL miktarını arttırdığı ve LDL’nin etkisini veya insan vücudundaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmada yardımcı olduğu görülmüştür. Bunun nedeni, pamuk tohumu yağlarının uzun vadede HDL aktivitesini artırmaya yardımcı olan oleik asit bakımından zengin olmasıdır.

* Güçlü bir antioksidandır: Pamuk tohumu yağı, insanlarda vücudun düzgün bir şekilde işlemesini sağlayan ve vücudu serbest radikaller olarak bilinen tehlikelere karşı koruyan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bu antioksidanlar yaşlanma süreciyle mücadele etmeye de yardımcı olmaktadır.

* Hücre hasarını engeller: Pamuk tohumu yağı tüketim için harika bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Bu yağ sahip olduğu yüksek E vitamini içeriği nedeniyle insan vücudunda oluşabilecek hücre hasarına karşı savaşmaya yardımcı olmaktadır.

* İyileşmeyi hızlandırır: Pamuk tohumu yağı ile pişirilen gıdaların tüketimi, iyileşme sürecine yardımcı olan vitamin E ve linoleik asidi vücuda temin edebilmektedir. Bu durum yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olmaktadır.

* Saç sağlığına iyi gelir: Pamuk tohumu yağı tüketimi, saç tellerinin ve köklerinin güçlendirilmesi için harika yararlar sağlamaktadır. Bunun nedeni, pamuk tohumu yağında bulunan linoleik asidin varlığıdır. Pamuk yağı tüketiminde saçların daha da güçlendiği ve saç dökülmesinin azaldığı düşünülmektedir.

* Cilt sağlığına iyi gelir: Pamuk tohumu yağı sert cilt yüzeylerinin pürüzsüz olmasına yardımcı olan yumuşatıcı özelliklerden dolayı cilt bakımında oldukça faydalıdır ve bu nedenle de sabun ve kozmetik üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

* Kilo vermeye yardımcı olur: Pamuk tohumu yağı, kilo vermek isteyenler için oldukça faydalıdır. Bu yağ oldukça yüksek besin içeriğine sahiptir. Yakılması vücut tarafından zor olan trans yağları içermemektedir. Diğer yandan, vücut için de faydalı olan mono ve poli doymamış yağ gibi sağlıklı yağ elementleriyle doludur. Bunlar vücut tarafından kolaylıkla parçalanabilmektedir. Sonuç olarak, kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

* Yaraları tedavi eder: Pamuk tohumu yağı, neosporin gibi bazı merhemlerin de içeriğinde bulunan maddeleri içermektedir. Bu nedenle, pamuk yağıyla hazırlanan merhemler yaraları tedavi etmeye yardımcı olmaktadır.

Pamuk yağının zararları

Pamuk tohumu yağının alerji yapması mümkündür. Kanola gibi tohumlara alerjisi olan insanlar hem pamuk tohumu hem de yağ için alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu gibi durumlarda pamuk tohumu yağıyla pişirilen yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Ürünü yetiştirmek için kullanılan böcek ilacı, yağı tüketenler için sağlık tehlikelerine neden olabilir.

Pamuk yağı diğerlerinden daha ucuz olabilir, ancak gerçek daha sağlıksız da olabilir. Çeşitli doğal toksinler içerebilmektedir. Temel doğal toksin (gossypol) pişirme yağı olarak kullanılmadan önce alınır. Gossypol içeren pamuk tohumu yağı o kadar toksiktir ki böcek ilacı olarak kullanılır.

Pamuk bir gıda ürünü olarak sınıflandırılmaz. Pamuklu bitkiler yetiştirilirken pek çok kimyasal madde ve zirai öldürücü ilaçlar kullanılmaktadır, bu nedenle, gıda maddeleri olarak kullanılması yasadışıdır. Yine de, pamuk tohumu yağı yemeklik yağ olarak kabul edilir ve yiyecek hazırlamak için yaygın olarak kullanılır.

Ve evet yarın yine, yeni bir şifa kaynağında görüşmek üzere, sağlık ve huzurla kalınız inşallah.

Sevgiler

Bakmadan Geçme