'Pamuk, 12 liradan aşağı olursa zarar'

Torbalılı pamuk üreticileri, hasadın sona yaklaşılmasına rağmen net bir fiyat belirlemesi yapılmadığını söylerken fiyatın 12 liradan...

Torbalılı pamuk üreticileri, hasadın sona yaklaşılmasına rağmen net bir fiyat belirlemesi yapılmadığını söylerken fiyatın 12 liradan aşağı verilen fiyatların zarar ettireceğini ifade ediyorlar. Torbalı Ovası’nda uzun yıllar üretimi yapılmayan pamuk, birkaç yıldır tekrardan üretilmeye başlandı. Kâr ettirmediği için Torbalılı çiftçilerin üretmekten vazgeçtiği pamuk, yeniden denenmeye başlandığından bu yıla kadar yine üreticisinin yüzünü güldürmemişti. Önceki yıllarda 5 ila 8 lira arasında satılan pamukta çiftçilere göre fiyatın 12 liranın aşağısında olmaması gerekiyor.

“Verilen emeğe değmez”

Torbalılı pamuk üreticilerinden Mesut Atlı, “Torbalı, bir zamanlar Çukurova ile yarışacak düzeyde pamuk üreten bir ilçe iken 2000’li yıllarda üretimden vazgeçildi. Bunun sebebi, üreticinin kâr edememesiydi. Üreticinin karını düşüren temel etken ise Tariş’in kapatılmasıydı. Birkaç yıldır ilçede tekrardan pamuk üretimine başlandı ama yine beklediğimizi bulamıyoruz. Bu sene Pancar’da bir tüccar, pamuğu 11 liradan alacağını söyledi ama verdiği fiyat net bir fiyat değil. Kaldı ki bu fiyat üreticiyi kurtarmaz. Pamuk üreticisinden 12 liradan bir kuruş aşağı alınırsa üreticinin pamuğa verdiği emeğe değmemiş olur” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme