Özür dilemeyin, kurallara uyun!
Değerli okurlar, bazı sorunlara ilişkin yazılar vardır ki, kolay kolay güncelliğini yitirmez. Aşağıya taşıdığım, Ödemiş İlçe...
Değerli okurlar, bazı sorunlara ilişkin yazılar vardır ki, kolay kolay güncelliğini yitirmez. Aşağıya taşıdığım, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü olarak çok başarılı bir hizmet dönemi yaşayan sayın Osman Aral’ı da saygıyla anarak, onun göreve geldiği 2008’in Kasım ayında Ödemiş’in ileri gelenleriyle trafik sorunu konulu toplantısına ilişkin haber metnimi sayfama taşıma gereği duydum.
**
Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Osman Aral’dan, araç sürücülerine: “Yaptığınız yanlışlardan ötürü Polisten özür dilemeyin, lütfen kurallara uyun!” uyarısı geldi.
Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün organize ettiği, Ödemiş’te görev yapan kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütleri, yerel basın mensuplarıyla yurttaşların katılımıyla gerçekleşen toplantı Ödemiş Güven Düğün Salonunda 12 Kasım Çarşamba günü saat 20.00 ile 21.30 saatleri arasında gerçekleştirildi.
Çok geniş bir katılımın olduğu gözlenen toplantıda gözler Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu ve Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’i aradı. Yerel yönetimin bu iki önemli isminin mazeretleri nedeniyle katılamadıkları öğrenildi.
Toplantıda ilk sözü ev sahibi sıfatıyla alan İlçe Emniyet Müdürü Osman Aral;”Sizler de biliyorsunuz ki, bir toplumun eğitim düzeyini gösteren en önemli gösterge trafik konusu; hiç tanımadığınız bir yere gidin, oranın trafik akışına, oradaki insanların trafik içindeki davranışlarına baktığımız zaman oranın eğitim düzeyi kendini ele verir.” diyerek sözlerine başladı.
Ödemiş’in İzmir ilinin en büyük ilçesi ve araç sayısı da en fazla olan bir ilçe olduğunu belirten Aral, Ödemiş’te nerdeyse iki kişiden bir kişiye araç düştüğünün altını çizdi. Tescilli araç sayısının ise 45 bin olmasının yanısıra yakın ilçelerden gelen araçlarla ciddi anlamda bir artış olduğunu ancak Ödemiş ciddi anlamda bir kent olmasının işlerini kolaylaştıracağını anlatan İlçe Emniyet Müdürü Aral, 2006, 2007 ve 2008’in 10 aylık kaza istatistiklerinden bazı verileri aktardı. Buna göre:
Türkiye genelinde 2006’da 5000 ölü, 125 yaralı; 2007’de 3500 ölü, 140 bin yaralı; 2008’in ilk on ayında ise Ödemiş’te 1 ölümlü kaza, 103 yaralamalı kaza olmuş.
Trafik terörüne kurban verdiğimiz rakam 25-30 bin civarında ki, bunun ne denli büyük bir rakam olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum,” dedi.
Kazaların nedenlerine ilişkin yapılan istatistiklerde en yüksek oranın %92 ile alkollü araç kullanma ve aşırı hız olduğunun görüldüğünü ancak cep telefonuna ilişkin veriler de ortaya çıktığında bu faktörün de ileride üçüncü sıraya yerleşeceğini konuşmasında dile getirdi. İçişleri Bakanlığı kazalara yol açan 13 faktörler ilgili denetimlerin sıklaştırılması bizlerden istenmektedir. Bakanlığımız trafik cezalarından ziyade vatandaşın can ve mal güvenliğini ön planda aldığını anlatan Aral, göreve geldiğimiz günden bu yana sizlerden tek istediğimiz, “GELİN BİRLİKTE YÖNETELİM!” ilkesine uygun görüş ve düşüncelerinizi bize rahatlıkla aktarmanızı istiyorum. Karşılıklı diyalogla çözülemeyecek sorun olmadığına inanıyorum.
Kentimizde rahat ve huzur içinde yaşayabilmek için sizlerden destek istiyorum. İnanmayan bir toplumda hizmet üretmek mümkün değil. Öncelikle biz inanıyoruz, sizleri de bu konuda inandırabilirsek, hep beraber hareket edildiği takdirde, Ödemiş’te çok rahat bir yaşam sürdürürüz diye düşünüyorum. Katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum” diyerek mikrofonu söz almak isteyen katılımcılara bıraktı.
Toplantıda Ödemiş’in trafik, asayiş sorunlarına ilişkin söz alan katılımcılardan, Tahir Atik, kaldırımlardan giden bisikletli ve motosikletli sürücülere önlem alınmasını, arızalı trafik lambalarının onarılmasını istedi.
Ahmet Balcılar, çevre yolunun bir an önce bitirilmesini, trafik ışıklarının düzenlenmesinin ir bütün olarak ele alınmasını, Akıncılar ve İnönü Mahallelerindeki tek yönlü yolların durumunun yeniden gözden geçirilmesini, kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesini istedi.
Yıldıray Çınar, geçmişte yapılan yarım saatlik park uygulamasının sürdürülmesini istedi.
Mustafa Ali Fırtına, kaskta sürücüyü fazla sıkmayacak bir modelin üretici firmalarca geliştirilmesini, alkol almış sürücüleri evlerine bırakma konusunda Şoförler Odasının nöbetçi şoför uygulamasına öncülük etmesini önerdi.
Sokak aralarında araç park etmenin giderek sorun olduğunu, sürücüler arasında park yeri kavgalarının başladığından söz etti.
Melis Karhan, bisiklet ve motosikletler için yollarda özel bölüm olmasını istedi.
Kıvanç Bey, trafik eğitim parkı sayesinde çocukların okul çağında gerekli trafik eğitim almalarının önemine değindi.
Vedat Şahinoğlu, Ödemiş’te geceleri park eden araçlarda yoğun alkol tüketimi olduğunu, yollarda yine geceleri araçlarda yüksek volümlü müzik dinlendiğini dile getirdi. Vatandaşımızın çoğunun trafik işaretlerinin anlamını bilmediğini, bu amaçla eğitim çalışması yapılmasını önerdi.
Hasan Uruktan, trafikten daha çok önemli olan evlatlarımızı iyi yetiştiremediğimizi, son zamanlarda annesini acımadan öldüren insanları görmekle, sorunun ne denli ağırlaştığını anlıyoruz. Eğer iyi evlat yetiştirebilirsek trafik sorunlarının da çözüleceğine inandığını anlattı. Ayrıca dürüst vergi verenin trafikte olsun hayatın diğer alanlarında olsun kendi can ve mal güvenliği için kurallara uyum göstereceğini iddia etti.
Uğur Tarıkçı, önemli kavşaklarda belirli zamanlarda trafik polisinin görev almasını istedi.
Osman Yazıcı, toplu taşıma araçlarının daha yaygın kullanılması halinde kent içi trafiğin rahatlayacağını ifade etti.
Raşit Işıksungur (rahmetli Şoförler Odası Başkanı), dolmuş duraklarının olduğu alanlara araç park edilmesinin önüne geçilmesini istedi.
Zafer Yener, kaskın şehir içinde kullanılmamasını istedi.
İsmail Yeşil, kaskın ve emniyet kemerinin önemini gerek motodrag yarışmalarından edindiği deneyimlerle, gerekse basında çıkmış haberlere dayanarak açıklık getirdi.
Ömer Akşahan, Almanya’da yaşadığı trafik deneyimlerini aktardı. Ayrıca trafik eğitim parkının önemine dikkat çekerek, Almanya’da ilköğretim öğrencilerine bisiklet ehliyetinin nasıl verildiği konusunda bilgi verdi. Yaya haklarının önemine vurgu yaptığı konuşmasında kırmızı ışıkta köpeğin durduğunu bizzat gördüğünü belirterek konuşmasını noktaladı.
Konuşmacıların ardından tekrar mikrofona gelen İlçe Emniyet Müdürü Osman Aral, herkese katılımlarından dolayı teşekkür etti ve son olarak, herkes evinin önünü süpürürse, sorunlar da kendiliğinden çözülür, diyerek toplantıyı kapattı.
YAZIYA EK: 2019 yılının dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinde, alınan tüm önlemler ve uyarılara rağmen, yurdun dört bir yanında ölümler ve yaralanmalarla sonuçlanan yüzlerce kaza meydana geldi. Arife günü olan 31 Mayıs Cuma günü saat 18.00’den, dün akşam saat 23.15’e kadar toplam 230 kaza oldu. Kazalarda, 106 kişi hayatını kaybederken, 775 kişi de yaralandı.
Sayın Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, eski İlçe Emniyet Müdürümüz Osman Aral’ın yardımcısı olarak görev yapmıştı. Talih onu yeniden aramıza bu kez emniyet müdürü olarak bize kazandırdı. Sayın Kiremitçi, Kiraz İlçe Emniyet Müdürü iken İzka hibesiyle Trafik Eğitim Parkı kazandırmıştır. Şimdi kendisinden beklentimiz, aynı Trafik Eğitim Parkının benzerini Ödemiş’e kazandırması yönünde bir çaba göstermesidir. Bizler sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi olarak onun çabasına destek olacağımızı bilmesidir.
Diyeceğim o ki, trafik sorunu sloganlarla değil temel eğitimle çözülür. Yurtdışında 15’er günlük okul tatilleri var. Bizde olduğu gibi orada ölümlü kazalar olmuyor. Nedeni çok basit: Trafik eğitimi anaokulundan başlayarak ilkokul çağında verilen bisiklet ehliyetiyle sürdürülüyor. Türk ve Alman ehliyet sahibi biri olarak bunları söylememde bir sakınca yoktur umarım.
Son söz: Trafik sorunları sloganlarla değil, eğitimle çözülür.